Zoeken

Verpaupering Sprijpanden Westhavenkade


De Historische Vereniging Vlaardingen (HVV) vraagt uw aandacht voor het volgende: Al sinds jaar en dag staan de in uw bezit zijnde Sprijpanden aan de Westhavenkade 71-74 te Vlaardingen leeg. Nummer 71 is een Rijksmonument en de nummers 72-74 komen voor op de lijst van gemeentelijke beeldbepalende panden. Het bouwblok bevindt zich in het beschermd stadsgezicht van Vlaardingen.
Gaandeweg zijn de panden vanwege slecht en/of onvoldoende onderhoud in vervallen staat geraakt. Zo ver zelfs dat losse brokken steen en ingeklapte daken geen uitzondering zijn. Monumentale delen zijn zelfs al noodgedwongen afgebroken.


De HVV met haar 1.230 leden en de Vlaardingse gemeenschap kunnen het niet langer meer aanzien. De Vlaardingers willen een mooie stad en niet een dergelijke bouwval! Een mooie stad waar het goed leven en wonen is. En dat is zeker ook van belang voor komende generaties. Hoe vertel je het de jeugd van Vlaardingen dat dit kennelijk een normale gang van zaken is bij ontwikkelaars? Juist deze voormalige monumentale pakhuispanden spreken in Vlaardingen tot de verbeelding. Voor de Vlaardingers, maar ook voor bezoekers aan onze stad.

Vlaardingen kent een roemrijk visserijverleden. Langs de Vlaardingse West- en Oosthavenkade ontstonden fraaie rederijpakhuizen en woningen, die inmiddels verantwoorde restauraties hebben ondergaan en nog steeds te bewonderen zijn. Ook zijn er goede herbestemmingen voor gevonden. De Sprijpanden zijn van oorsprong visserijpakhuizen en vertellen nog de geschiedenis van de vroegere haringstad Vlaardingen, waar we zo trots op zijn. Nadat in het verleden de panden leeg kwamen te staan, vanwege verhuizing van de toenmalige rederij, heeft de meubelfabrikant Bram Sprij de panden in bezit genomen. Vele jaren lang hebben Vlaardingse mannen er gewerkt. Al deze herinneringen zijn nog volop aanwezig in Vlaardingen. Alleen nu zure herinneringen.

Vlaardingen verzoekt u aan deze verschrikkelijke situatie een einde te maken en de Vlaardingers een mooie stad te bieden waar oud en nieuw samengaan. Maak spoedig een begin met herstel van de panden en zoek naar een goede herbestemming. 

Gezien onderstande citaten van uw website mogen we ervan uitgaan dat u Vlaardingen niet in de steek zult laten.

“BPD levert al ruim 70 jaar een bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving van mensen. We stimuleren op verschillende manieren kunst en cultuur, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Zo maakt BPD al bijna 30 jaar BPD Cultuurfonds mogelijk en bestaat de BPD Kunstcollectie inmiddels 40 jaar. Met BPD Lab zetten we kunst en cultuur in bij visievorming op toekomstige opgaven van BPD. Daarnaast versterken we met BPD Kunstprojecten kunst en cultuur in relatie tot de gebiedsontwikking van BPD.”

"Kunst en cultuur geven een waardevolle betekenis aan de leefomgeving van mensen en zijn onlosmakelijk verbonden met de organisatie."

Kijk eens aan! Mogen we dat ook verwachten voor cultuurhistorisch Vlaardingen?

(Dit is een OPEN BRIEF aan de directie van BPD)

Wil je meer foto's zien van de Sprijpanden ? KLIK HIER

 

 


Auteur: Tekst: Wout den Breems / Foto's: Cees Groen
Gepubliceerd: 04-07-2017
Aantal keer bekeken: 2756


Reacties

Re: Verpaupering Sprijpanden Westhavenkade

Dag Wout, ik heb hier zeer recent vragen over gesteld aan het college, en daarbij ook gevraagd om samen met de HVV een lijst op te stellen van verpauperde historische panden in de stad.
Heeft het college hierover met jou/jullie contact opgenomen?
Je kunt me ook mailen: ron.boers@vlaardingen.nl.

Door Ron Boers op 4-7-2017 20:40:45

Re: Verpaupering Sprijpanden Westhavenkade

Hier is de link naar de antwoorden op de vragen waar Ron het over heeft, die zijn publiek gedeeld: https://www.vlaardingen.nl/dsresource?objectid=da498944-6bd0-45db-81fc-5d3d5803aff4&type=pdf&&

Door Koen Kegel op 5-7-2017 08:31:50

Re: Verpaupering Sprijpanden Westhavenkade

Mijn bezoekers van buiten de regio Rijnmond laten heel vaak weten dat ze het jammer vinden dat de gemeente Vlaardingen een publiekstrekker laat liggen door de verpaupering van de prachtige panden in Vlaardingen. Het is nu een doorsnee stad terwijl juist de historie interessant is. Tip: Aandacht voor restauratie, uitbouwen van de verhalen achter de gevels.

Door Lenie op 5-7-2017 09:54:20

Re: Verpaupering Sprijpanden Westhavenkade

Beste Ron,
Drie maandelijks heeft de HVV overleg met de gemeente aangaande het Vlaardings erfgoed. Daarin melden wij o.a. de slechte staat panden e.d. In het overleg daarop volgend komt het dan weer aan de orde. Veel slecht onderhouden panden zijn in particulier bezit en is het moeilijk de eigenaren in beweging te krijgen. De gemeente treedt dan op. De HVV kan alleen de eigenaren aanschrijven op hun verantwoordelijkheid, zoals nu de brief aan BPD. Is de eiegenaar ons niet bekend dan vragen wij B&W de eigenaar aan te schrijven, zoals het pand aan de Smalle Havenstraat. Deze vorm van overleg met de gemeente stemt de HVV tot tevredenheid.

Door Wout op 5-7-2017 10:14:16

Re: Verpaupering Sprijpanden Westhavenkade

In Rotterdam zuid pakken ze het heel anders aan: Ze schrijven de eigenaar van het pand aan en sommeren hem zijn pand op te knappen, doen ze het niet dan doet de gemeente het en komt de claim bij kadaster te liggen. Zodra het pand verkocht wordt moet de claim + rente bij de notaris eerst afgerekend worden. Simpel toch ?

Door ron op 6-7-2017 01:35:36

Re: Verpaupering Sprijpanden Westhavenkade

maak er net als de pelmolen mooie woningen van

Door cock op 6-7-2017 23:40:31

Re: Verpaupering Sprijpanden Westhavenkade

Ik wee dat er onder de kantoorruimte gebruikt werd voor opslag van Fineer spijkers en schroeven en stoffeerderij en fietsenstalling ik zou die ruimte nu nog wel willen gebruiken om er een creatieve ruimte met houtbewerking en meubelmakerij van te kunnen maken
MVG Jan Langel 0648278743

Door Jan Langel op 8-9-2017 13:48:35

Re: Verpaupering Sprijpanden Westhavenkade

Ik wee dat er onder de kantoorruimte gebruikt werd voor opslag van Fineer spijkers en schroeven en stoffeerderij en fietsenstalling ik zou die ruimte nu nog wel willen gebruiken om er een creatieve ruimte met houtbewerking en meubelmakerij van te kunnen maken
MVG Jan Langel 0648278743
janlangel@outlook.com

Door Jan Langel op 8-9-2017 13:50:56
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Verpaupering Sprijpanden Westhavenkade

© De Vlaardinger  |  Inloggen