Zoeken

Avondvierdaagse in het klein

Gevoelige fotoreportage van jong talent
Sommige mensen worden nog altijd een jaar ouder als ze bewegen door stad en door land, ze voelen pijntjes en het verstrijken van de tijd die stemloos vertelt, dat het lichaam nog altijd strammer wordt. Naast zo iemand wens je een kwieke jongeling, die lachend vertelt van zijn of haar verjaardagstaartje met elf kaarsjes en dat ze die in elkaars gezicht uitdrukten en dat tante Toos hierom niet kon lachen, omdat zij dit smakeloze misbaksel had gemaakt. Dit jonge leventje duurt pas ruim 4.000 dagen, en met een beetje leut en geluk komt daar zeker nog een slordige 25.000 dagen bij.

Het is begin juni. Jaarlijks tijdstip van de stadse wandeling, nog altijd het grootste festijn van Vlaardingen. Op de voet gevolgd door de Haring & Bier Wandeltocht, de MariFlex Open Darts en het KnaapHoreca Voetbal Toernooi. Voor eenmaal een gedeeld sportief gezinsleven. Pa en ma hijsen zich in een vaak gewassen T-shirt en voor de gelegenheid in te korte broek. Zij moeten zich door de stad verplaatsen en onderweg met water en AA van vocht voorzien en soms gedroogd omdat het voorhoofd is doorweekt.

Jongeren, stoer en zelfverzekerd, streven achteloos de vorige generatie voorbij. Waar ouders amechtig doen alsof het hun niet deert, lacht de jeugd in hun smoezelige knuistje. Vier keer wordt de stad - in evenzovele avonden – gerond. Kleurrijk de kleding een feest voor de sportieve artiest en de stramme kijker die een traan wegpinkt.

De meeste mensen lachend zie je er een enkeling bij omdat het moet van pa of ma. Een jongen steekt trots de driekleur in de lucht. Iemand omhelst een goede vriend. De wereld lijkt veranderd nu de zon schijnt en iedereen vrolijk is. De Avondvierdaagse is al jaren een festijn op zich. Iets uit een verloren tijd. Maar wel zo, dat zoiets wel gekoesterd moet. Het is een stevig hoera voor het sociale Vlaardingse leven in een tijd waarin niets meer zeker is. 


Auteur: Peter Joore (Tekst), Britt Martina Planken (Fotografie)
Gepubliceerd: 10-06-2013
Aantal keer bekeken: 1171


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Avondvierdaagse in het klein

© De Vlaardinger  |  Inloggen