Zoeken

Engelbewaarder van Beslan - Erika Fatland

Verslag gijzelingsdrama basisschool in Beslan, Noord-Ossetië, in 2004


"Een uitgelezen kans"

De eerste schooldag is in Rusland, en aan Rusland gelieerde landen, een feestdag. Op de eerste maandag in september beginnen alle basisscholen, en dat wordt feestelijk gevierd. Kinderen lopen in nieuwe kleren, leerkrachten krijgen volop cadeautjes, allerhande festiviteiten vinden plaats op, wat men daar noemt, de Dag van de Kennis. In het boek Engelbewaarder van Beslan beschrijft Erika Fatland hoe hartverscheurend rampzalig deze eerste schooldag verliep in Beslan, Noord-Ossetië. Dat gebeurde op 3 september 2004. Bijna twaalfhonderd mensen, onder wie negenhonderd kinderen, werden drie dagen gegijzeld, waarna bij de 'bevrijding' 333 het leven lieten.

De Noorse schrijfster had de behoefte het drama, maar vooral ook de gevolgen van de gijzeling, tot op de bodem uit te zoeken. Speciaal daarvoor heeft ze twee jaar lang Russische les gevolgd. Toen haar begeleider op de universiteit vernam wat voor onderzoek de antropologe van plan was uit te voeren, School nummer 1, drie jaar na de terreuractie, reageerde deze met: 'zet dat maar uit je hoofd’.

Na heel veel moeite kreeg Erika Fatland het voor elkaar een plaatsje te bemachtigen in een revalidatiecentrum in Beslan, temidden van vrijwilligers van het Rode Kruis. Voorwaarde was wel, dat de moedige onderzoekster dag en nacht twee gewapende bewakers bij zich had. Volgens de statuten van Het Rode Kruis moeten alle buitenlandse medewerkers die zich in conflictgebieden in de Noordelijke Kaukasus bevinden, gewapende lijfwachten hebben.

In zeventien hoofdstukken, die worden afgewisseld met  fragmenten uit haar dagboek, portretteert Erika Fatland een groot aantal slachtoffers. Dat kunnen ouders zijn die een of meer kinderen hebben verloren, dat kunnen zwaargewonden zijn, die met hun opgelopen handicaps moeten zien te verder te leven. Gelukkig voor de lezer wordt er veel over de achtergronden inzichtelijk gemaakt. Je leest hoe de verschillende bevolkingsgroepen in de Kaukasus met elkaar leven en met elkaar omgaan. Ook de reacties van de verschillende autoriteiten in het gebied en het uitblijven van toegezegde maatregelen maken duidelijk hoe zwaar de tol is die veel inwoners van Beslan hebben moeten betalen.

De schrijfster geeft je als lezer een uitstekend inzicht in de complexe maatschappij die de Noordelijke Kaukasus is. De ervaringen en verhalen die Fatland in 2007 opdeed waren zo indringend, dat ze besloot op een toeristenvisum drie jaar later terug te keren om te vernemen hoe het dan met de slachtoffers gaat. Op die manier wordt duidelijk wat de schade op lange termijn voor elk individu kan zijn. Erika Fatland beschrijft ook hoe deze tragedie op de bewoners onderling zijn uitwerking heeft.

In een van de laatste hoofdstukken kom je erachter waarom dit boek Engelbewaarder van Beslan heet. Een indringend verhaal dat laat zien hoe hard een terroristische aanslag nadreunt in de hoofden van de mensen. Trauma’s veroorzaakt waar ze voor de rest van hun leven niet van af komen.

Erika Fatland (Noorwegen, 1983) is antropologe en schrijfster. Ze publiceert in verschillende Noorse kranten en debuteerde als schrijfster met een kinderboek. In 2017 verscheen van haar hand in Nederland het boek Sovjetistan.
Engelbewaarder van Beslan is verschenen bij uitgeverij De Geus en kost € 17,95. Ook als E-book verkrijgbaar. Vertaling uit het Noors door Marin Mars. Besproken: eerste druk, 2012.


illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur

Alle boekrecensies zijn eveneens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

beoordelingen:

  1  haring -  net zo onaantrekkelijk als bedorven haring!
  2  haringen -  alleen in de uitverkoop de moeite waard
  3  haringen -  deze vangst is veelbelovend
  4  haringen -  goede kwaliteit, een stevige aanrader
  5  haringen -  behoort tot de beste oogst van dit jaar

waardering:    

 


Auteur: Boekbespreking door Gerard van Os
Gepubliceerd: 06-10-2017
Aantal keer bekeken: 324


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Engelbewaarder van Beslan - Erika Fatland

© De Vlaardinger  |  Inloggen