Zoeken

Het verdriet van Mexico - Lidya Cacho Ribeiro e.a.

Ooggetuigenverslagen van zeven journalisten uit een wetteloos land

"Een uitgelezen kans"

Als de baas van een drugskartel wordt gearresteerd, of als Trump een muur wil bouwen aan de zuidgrens van de Verenigde Staten, dan is Mexico nog wel in het nieuws. Maar veel van wat zich in dat land afspeelt komt niet (meer) naar buiten, omdat de afgelopen vijftien jaar in Mexico zo’n honderd journalisten zijn vermoord. Journalisten die berichtten over of onderzoek deden naar criminaliteit en corruptie. Er heerst een angstcultuur in Mexico, maar toch hebben zeven vooraanstaande journalisten in hun boek Het verdriet van Mexico het aangedurfd te schrijven over de noodtoestand in hun land. 

Het verdriet van Mexico is een boek dat je liever niet leest. Net zo goed als de journalisten dit boek liever niet hadden geschreven. Daarom dwingt het bewondering af dat ze met gevaar voor eigen leven de meest belangrijke en verschrikkelijke misstanden hebben opgetekend. En daarom ook is het belangrijk dit boek te lezen, om te proberen alle hoofdstukken, die elk een apart verhaal vormen, te doorgronden.

Het meest tot de verbeelding sprekend is het gruwelijke verhaal over de verdwijning van drieënveertig  jonge mensen, studenten aan de pedagogische academie in de stad Iguala, zo’n drie uur rijden van de Mexicaanse hoofdstad. In de nacht van 26 september 2014 veranderde Iguala in een hel. Indringend en van minuut tot minuut wordt deze tragedie beschreven.

Terwijl ik dit boek lees verschijnt het bericht dat opnieuw een vooraanstaand journalist, Javier Valdez, uit zijn auto is gesleept en in koelen bloede op straat is vermoord. Begin mei verscheen nog een interview met hem in het Belgische Knack, waarin hij opmerkte dat hij pas stopt met schrijven over terreur en criminaliteit in Mexico als hij dood gaat. ‘Hopelijk zal dat niet de kogel zijn,’ voegde hij er aan toe.

Het verdriet van Mexico verschijnt wereldwijd en dat is te danken aan de betrokkenheid van de gerenommeerde uitgeverij MacLehose. Zeven moedige journalisten, Lydia Cacho Ribeiro, Sergio González Rodrígez, Anabel Hernández, Diego Enrique Osorno, Elena Poniatowska, Emiliano Ruiz Parra, Marcela Turati en Juan Villoro beschrijven voor ons van binnen uit de Mexicaanse crisis. Ooggetuigen met lef, wonend in een wetteloos land.

Het verdriet van Mexico is verschenen bij uitgeverij Balans en kost € 20,00. Ook als E-book verkrijgbaar. Vertaling: Miebeth van Horn en Anne-Marie Vervelde.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  foto van de vermoorde journalist, Javier Valdez, 15 mei 2017

Artikel uit de Volkskrant (16 mei 2017) :  http://www.volkskrant.nl/buitenland/-een-kritische-journalist-is-zijn-leven-in-mexico-niet-zeker~a4495152/


Alle boekrecensies zijn eveneens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

beoordelingen:

  1  haring -  net zo onaantrekkelijk als bedorven haring!
  2  haringen -  alleen in de uitverkoop de moeite waard
  3  haringen -  deze vangst is veelbelovend
  4  haringen -  goede kwaliteit, een stevige aanrader
  5  haringen -  behoort tot de beste oogst van dit jaar

waardering:           

 


Auteur: Boekbespreking door Gerard van Os
Gepubliceerd: 16-06-2017
Aantal keer bekeken: 626


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Het verdriet van Mexico - Lidya Cacho Ribeiro e.a.

© De Vlaardinger  |  Inloggen