Zoeken

BARAK 88 - Wout den Breems

Dwangarbeid tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Duitse Wildau

Er zijn van die boeken die je eenvoudig moet hebben gelezen. BARAK 88 van stadgenoot Wout den Breems is er zo een. Alleen al omdat hij een stuk verborgen kampgeschiedenis, waar ruim veertig Vlaardingers tegen hun zin de hoofdrol speelden, boven water heeft gehaald. Soms aan de hand van recente interviews met overlevenden, maar ook via de Duitse media en publicaties in de omgeving van Wildau.

BARAK 88 bevat veel en uniek fotomateriaal. Niet altijd het summum van scherpte geven ze een duidelijk beeld van de dwangarbeid(ers) en hun tijdelijke omgeving. Dat een foto meer zegt dan duizend woorden wordt hier onomstotelijk bewezen. Zo laten foto’s zien hoe de terugreis naar huis in 1945, voor een groot deel te voet, is verlopen. Reisverslagen van de reis naar huis laten zien dat ook dit geen pretje was, maar de oorlog was voorbij en dat gaf moed om door te gaan. Echter lieten de mannen wel weten, dat bij het passeren van de Nederlandse grens niet altijd een warm welkom thuis was en dat was niet plezierig na lange tijd onder dwang weg te zijn geweest.

“WO II mag dan eenenzeventig jaar voorbij zijn,” schrijft stadsarchivaris Harm Jan Luth in zijn Woord vooraf, en verschijnt nog altijd nieuwe informatie; vanuit het archief en door mondelinge overlevering. De geschiedenis van Vlaardingse dwangarbeiders heeft Wout den Breems, met behulp van dagboeken, verslagen, foto’s en interviews als uit de eerste hand weten te vangen en vast te leggen.”

Doordat de schrijver, zoon van gedwongen kampkok Jo den Breems, vanuit familiair perspectief op jonge leeftijd veel wist van zijn vader, ontstaat snel een band met de mensen, zoals beschreven in BARAK 88. Zijn vader werd in 1942 vanuit de Hollandia Melkfabrieken aan de Oosthavenkade op transport gesteld naar het Hollandsche Lager C2, Adolf Hitlerstraβe, Wildau Kreis Teltow. Daar kwam hij te werken bij de Locomotievenfabriek Schwartzkopff  v.m. Berlijnse Machinefabriek B.M.A.G. Noem het inside information.

Veel van de Vlaardingers, uit de Vlaardingse bedrijven o.a. Sunlight, ENCK en ook de gemeente Vlaardingen, kwamen te werken in Wildau en omgeving. Zij waren in verhouding maar een kleine groep van de 275 Nederlanders en de circa 10.000 Europese arbeiders in het kleine plaatsje Wildau en omgeving.

BARAK 88 schetst een beeld van het dagelijkse kampleven in de periode ’42-’45. Een tijd waarin, ver van het front, gek genoeg regelmatig ruimte was voor sport en een (althans zo lijkt het) gemeende lach. Dit laatste als (vaak) coöperatieve diefstal van voedsel door de Duitsers ‘onopgemerkt’ bleef. Frappant op een aantal foto’s: de aanwezigheid van goedlachse Duitse Mädel, en de heren keurig in het pak. Kleding waarmee de mannen op de trein stapten en er veelal ook weer mee thuis kwamen. Van ondervoede lijven ontbreekt ieder spoor. Het lijkt er enigszins op dat Wildau de achterkant van WO II was. Hoewel bepaalde bevolkingsgroepen het niet best hadden. Poolse arbeiders, waaronder kinderen en Russische krijgsgevangen hadden het zwaar. 

Naast originele ook recente geschiedenis. Een bezoek van Jo den Breems aan Wildau na de oorlog. In 1992. Hierdoor ontstaat berusting? Maar het zwijgen bleef over de drie jaren afwezigheid van zijn gezin.

Frappant is dat nu nog steeds informatie opduikt. Ook kinderen van dwangarbeiders hebben na verschijning van BARAK 88 zich gemeld wiens vader in Wildau was, alsmede gestaag groeiende stapel foto’s. Al deze aanvullingen en nieuwe informatie zal binnenkort op de website www.hvv-vlaardingen.nl  van de Historische Vereniging Vlaardingen geplaatst worden. Zo zal het boek en in het bijzonder het onderbelicht onderwerp Dwangarbeid, verder uitgroeien tot wat het boek nu is.

Tijdens de presentatie van het boek is tevens een werkdocument van het boek voor het voortgezet onderwijs uitgereikt. Twee docenten van het Lentiz Groen, hebben dit in ontvangst genomen en gaan nu met de leerlingen het onderwerp bespreken. 

Wout den Breems (1947 ) is voorzitter van de Historische Vereniging Vlaardingen. En zet hij zich namens de vereniging in voor het behoud van het Vlaardingers erfgoed.

BARAK 88 (ISBN/EAN: 978-90-75938-81-4) is te koop bij boekhandel Pontier en de HVV en kost €15,99.

 


Auteur: Peter Joore (Tekst),
Gepubliceerd: 25-10-2016
Aantal keer bekeken: 736


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
BARAK 88 - Wout den Breems

Laadtijd van deze pagina: 0,0312479
© De Vlaardinger  |  Inloggen