Zoeken

Huisvesting MOE-landers en lokale angst

Politiek verdeeld

Waarin een kleine stad groot kan zijn: autocratie. Het onvolprezen broertje van de democratie viert, volgens criticasters (Lees: de inwoners en een deel van de politiek), sinds het aantreden van burgemeester Annemiek Jetten afgelopen winter, hoogtij. 'Het college van B&W doet maar, en houdt geen rekening met haar inwoners,' aldus actievoerder Ron Glimmerveen.

Vanavond stonden er twee heikele punten op de agenda en in overeenstemming met het onbestendige weer kon het stadsbestuur de borst zeiknat maken. Rond 19.30 uur, voorafgaand aan de raadsvergadering van 14 september, werden buiten twee spandoeken ontvouwd waarop teksten die aan duidelijkheid niets te raden overlaten.

Hoogtepunt was het interpellatiedebat aangaande huisvesting MOE-landers, dat was aangevraagd door ONS.Vlaardingen. Toevallig het punt waar alle tribuneklanten voor gekomen waren. Het debat kende een aantal hoogtepunten en een burgemeester die zich kenmerkte door bij herhaling te roepen dat herhalingen (van vragen) niet aan de orde waren.

Het werd de avond van Ron Boers (ONS.Vlaardingen). Niet altijd vol tact hield hij de discussie gaande. Niet omdat hij een aversie had richting arbeidsmigranten, maar omdat het aan enige structuur lijkt te ontbreken waar het huisvesting betreft.

Dat er arbeidsmigranten zijn is al enige tijd duidelijk. De instroom dateert vanuit de jaren '60 van de voorbije eeuw. Dat er parallelle samenlevingen ontstaan door noem het gerust getto-vorming, is van vandaag.

Vlaardingen heeft de plicht 300 woningen beschikbaar te stellen voor arbeidsmigranten. dat is landelijk zo bepaald. De cijfers liepen per partij uiteen maar Vlaardingen herbergt er tussen de 2.000 en 3.000. Volgens Hans Versluys is er volop in- en overzicht waar het de convenant partners als de uitzendbureaus Tradiro en Stipt betreft. 'Daarnaast is er veel particuliere verhuur. Daarop hebben we nagenoeg geen kijk,' deelde hij de groep gasten gemakshalve in tweeën.

Dat Tradiro het oog heeft laten vallen op de boerderij aan de Zuidbuurtseweg 1 riep om meerdere redenen boosheid op. ten eerste wordt het pand, als overeenstemming wordt bereikt, niet verkocht (een lang gekoesterde wens van de gemeente die van bakstenen, waarin is geïnvesteerd, af wil, maar verhuurd.

Boosheid bij voornamelijk de oppositie die vond dat als sprake is van een veranderde situatie, de raad daarin gekend dient te worden. 'De gemeente is geen verhuurbedrijf,' klonk het vanuit de raad. het lid op de neus kreeg Boers van Ivana Somers (VV2000/LV) die zei: 'Dit heeft u over zichzelf afgeroepen meneer Boers. U stemde indertijd tegen de motie om als raad te allen tijde gekend te worden in nieuwe invulling van af te stoten gemeentepanden.'

Dat Vlaardingen hangt aan het landelijk convenant een minimum aantal arbeidsmigranten te huisvesten wil echter niet zeggen dat je er als braafste jongetje van de klas almaar meer dient te accepteren. Wethouder Versluys antwoordde hierop: 'Door ze bijeen te houden voorkomen we dat ze allerlei woningen door de stad aankopen.' Ook repte hij van: 'Dat de komst van arbeidsmigranten ten koste zou gaan van de leefbaarheid.'

Het stak de raad dat ze niet was gekend in de veranderde insteek van verkoop naar verhuur. tevens werd het vreemd gevonden dat voormalige aspirant-kopers niet opnieuw werden benaderd toen sprake was van verhuur. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

dat Tradiro naar de Zuidbuurtseweg gaat is nog  niet zeker. Andere opties worden met de raad gedeeld.

 


Auteur: Peter Joore (Tekst + Fotografie)
Gepubliceerd: 14-09-2017
Aantal keer bekeken: 1077


Reacties

Re: Huisvesting MOE-landers en lokale angst

Het absolute dieptepunt van de avond was wel het optreden van Wilko van Dorp met zijn onbewezen corruptie-beschuldiging jegens Versluijs

Door Pollie op 15-9-2017 15:52:33

Re: Huisvesting MOE-landers en lokale angst

herstel hoogtepunt

Door Pollie op 15-9-2017 16:24:34

Re: Huisvesting MOE-landers en lokale angst

Wat een eer. Ik word geïmiteerd

Door Pollie op 15-9-2017 18:09:18
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Huisvesting MOE-landers en lokale angst

© De Vlaardinger  |  Inloggen