Zoeken

‘Organisatie Loggerfestival slordig’

Wethouder Arnout Hoekstra vertelt:

Naar aanleiding van alle commotie rond het aanstaande Loggerfestival belde De Vlaardinger wethouder Kunst & Cultuur Arnout Hoekstra en vroeg hem naar de laatste stand van zaken. Dit, omdat volgens deze krant, burgemeester Annemiek Jetten geen of onvoldoende antwoord geeft op gestelde vragen. Die vragen zijn inmiddels beantwoord en kun je lezen op: LINK

Arnout Hoekstra
‘De raad wil en krijgt op donderdag 15 juni een interpellatiedebat over het al-dan-niet doorgaan van het Loggerfestival. Het verstrekken van vergunningen zou geen politeke aangelegenheid moeten zijn: Openbare orde en veiligheid is een zelfstandige verantwoordelijkheid die bij het ambt van een burgemeester hoort. Maar laat er geen misverstand over bestaan, het college steunt de burgemeester in haar opstelling.

Het doorgaan van het Loggerfestival is niet het meest heikele punt. Issue is de status van dit tweedaags gebeuren. De organisatie, bij monde van Ben Trooster, wil een A-evenement zijn met C-evenement tijden. Dat gaat niet.

A-evenement: type straatbarbeque
C-evenement: type Zomerterras

De organisatoren hebben om een C-vergunning gevraagd. Vanwege de veiligheid, er worden 40-50.000 bezoekers verwacht, moet er een gedegen veiligheidsplan zijn op dit punt. De organisatie is bij een C-evenement zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en het schrijven van een veiligheidsplan. Dit is bekend bij de organisatie. De hulpdiensten (politie, brandweer en GHOR) hebben gezamenlijk een negatief advies gegeven op het veiligheidsplan van de organisatoren. De stichting heeft toen de gelegenheid gekregen hun plan aan te passen. Helaas hebben zij van deze mogelijkheid geen gebruik gemaakt. Dan kun je als gemeente (lees: burgemeester) niet veel anders dan slechts een beperkte vergunning afgeven. Dat dit jaar voor het eerst sprake is van een C-aanvraag in combinatie met een ontoereikend veiligheidsplan zal een reden hebben die bij de hulpdiensten bekend is. Welke dat zijn wordt vanavond in een besloten informatieavond met de raad gedeeld.

Dat nu een negatief advies op tafel ligt wil niet zeggen dat het Loggerfestival niet doorgaat. Er is een restrictie in tijd. Op vrijdag moet om 23.00 uur de stekker eruit en een dag later om 22.00 uur. Dat dan nog acts geprogrammeerd staan is jammer.

Enige tijd terug, toen er vanuit het college (Lees: burgemeester Annemiek Jetten, red.) om een gewijzigd veiligheidsplan werd gevraagd, is er niet gereageerd vanuit de organisatie van het Loggerfestival. Risicoloosheid is van belang vandaag de dag. Dat regel je ook niet even in een paar dagen. Nu is het te kort dag om op tijd een aangepast plan te maken en deze opnieuw te beoordelen. De gemeente is daarbij afhankelijk van de Veiligheidsregio, en deze is op zijn beurt weer afhankelijk van de beschikbare capaciteit bij politie en brandweer tijdens het evenement zelf.

Als er hekken om het terrein zouden moeten, en een veiligheidsteam op de payroll had gekomen, dan had de organisatie mij kunnen benaderen voor extra subsidie. Hekken had ik gratis kunnen faciliteren en misschien was er nog ergens een potje met subsidie voor verdere kosten. Nu is dat te laat. Het momentum voorbij.

Kijk, ik baal er zelf ook enorm van als alles niet gaat zoals we gewend zijn. Maar ik denk dat dit de enige mogelijkheid is het Loggerfestival door te laten gaan: als A-evenement. Laat de organisatoren nadenken hoe dit in het vervolg beter kan, uiteindelijk is iedereen gebaat bij een jaarlijks gezellig en veilig Vlaardings feest.’

(Dit interview dateert van vorige week - 24/2017)

 


Auteur: Peter Joore (Tekst), Gemeente Vlaardingen (Fotografie)
Gepubliceerd: 20-06-2017
Aantal keer bekeken: 1615


Reacties

Re: ‘Organisatie Loggerfestival slordig’

Duidelijk stuk. Hieruit blijkt dat de burgemeester heel onterecht en onrespectvol bejegend is op facebook. Ik hoop dat degenen die dit gedaan hebben dit stuk lezen en haar hun excuses aanbieden.

Door amien den haan op 20-6-2017 12:24:25

Re: ‘Organisatie Loggerfestival slordig’

Beste Arnaut, Jammer, maar ook jij gaat tekort door de bocht door de organisatoren het nadenken te geven. Jouw commentaar gaat volledig voorbij aan de bestuurlijke en ambtelijke borging met de verantwoordelijkheden van de gemeentelijke organisaties. Jammer. In plaats van bruggenbouwer te zijn gooi je opnieuw zout in de wonde van de organisator. Dat is geen oplossingsmedicijn. Samenwerking en respect zou de oplossing moeten zijn. Met opmerkingen als deze, zou evenementenjaar 2018 wel eens kopje onder kunnen gaan! Je hebt in eigen voet geschoten.

Door Frans Kuil op 20-6-2017 15:13:02

Re: ‘Organisatie Loggerfestival slordig’

Frans, het is toch wel overduidelijk dat de organisator steken heeft laten vallen. Pas tijdens de raadsvergadering van 15 juni werd bijvoorbeeld pas duidelijk dat er geen 40- tot 50duizend bezoekers, maar slechts 10duizend worden verwacht.
Het gaat verdikkie om de veiligheid van de bezoekers en jij gaat wederom hier een potje zitten klagen over hoe de lokale overheid zijn verantwoordelijkheid neemt.
Nogmaals: de organisatie heeft te laat een goed plan ingediend en B&W hebben zich gehouden aan het advies van de hulpdiensten. Het is schandalig dat jij de integriteit van het bestuur in twijfel blijft trekken!

Door Pollie op 20-6-2017 15:27:09

Re: ‘Organisatie Loggerfestival slordig’

Sorry, 'zijn' moet natuurlijk 'haar' zijn, maar dat doet niets af aan mijn betoog. Foei Frans!

Door Pollie op 20-6-2017 15:36:10

Re: ‘Organisatie Loggerfestival slordig’

Zo te zien is inderdaad de gemeente terecht strikt met de handhaving. De vraag is wel - maar ik ben geen veiligheidsexpert - of de onveilige situaties die gekeerd zouden moeten worden met drang- en andere hekken zich zullen beperken tot de late uurtjes. Ik kon hierdoor een middagoptreden niet aannemen. Het maakt me eerlijk gezegd niet zo veel uit 'aan wie het ligt', feit is dat er uiteindelijk ook andere betrokkenen zijn bij zo'n festival. Maar eens een vast zinnetje in overeenkomsten opnemen dat 'het festival beschikt over de vereiste vergunningen'. Heb net gepostt dat iedereen zijn bordje maar op schoot moet nemen tijdens ons optreden...

Door Remus Aussen op 20-6-2017 15:56:22

Re: ‘Organisatie Loggerfestival slordig’

Beste Pollie, blijkbaar heb je de 28 pagina's tellende Handreiking Evenementenveiligheid deel 3 met 83 aanvullende verwijzingen slecht gelezen. 'Gemeenten: de regie in handen'.Overigens doe ik ook niet schandalig over de integriteit van het bestuur. Gelukkig kennen zij mij beter. Wel zet ik vraagtekens bij de communicatieve vaardigheden onderling van ondersteunende diensten. Dat noemen ze oorzaak en gevolg en actie en reactie. Tot slot: het is schandaliger dat je anoniem reactie blijft geven.

Door Frans Kuil op 20-6-2017 17:25:55

Re: ‘Organisatie Loggerfestival slordig’

Goed toegelicht arnoutje!

Door Dian op 20-6-2017 18:14:08
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
‘Organisatie Loggerfestival slordig’

© De Vlaardinger  |  Inloggen