Zoeken

Vrijstelling onderwijs voor kinderen met “rugzakje”

Vragen PvdA

5.500 kinderen met medisch/psychische klachten hebben moeite om een school te vinden waar ze aangenomen worden, waardoor ze uiteindelijk thuis komen te zitten. Tussen het schooljaar 2010/11 en 2015/16 is er landelijk een stijging van vrijstellingen van onderwijs zichtbaar van 3.107 naar 5.537 kinderen.

Uit onderzoek van het Ministerie van Onderwijs blijkt, dat er een opvallende groei van vrijstellingen van onderwijs heeft plaatsgevonden onder 16 – en 17-jarigen, vanwege autisme, angststoornissen, ADHD of ADD, depressie of een trauma.

Volgens voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert kunnen veel van deze leerlingen wel leren, maar hebben daarbij extra hulp nodig. Sommige scholen vinden dat lastig en de expertise is vaak niet in huis waardoor de kinderen niet terecht kunnen op reguliere scholen. Ouders vragen dan noodgedwongen een vrijstelling aan. Anders zijn ze strafbaar, omdat hun kind niet naar school gaat.

Naar aanleiding hiervan hebben wij de volgende vragen:

1.       Hoeveel vrijstellingen zijn er in Vlaardingen afgegeven in de periode van schooljaar 2010/11
  t/m 2015/16?
2.       Hoeveel procent van de kinderen in Vlaardingen met een “rugzakje” kunnen wel leren, maar
  hebben extra hulp nodig en krijgen die nu niet of onvoldoende?
3.       Wat kan de gemeente doen om het aantal kinderen dat nu niet naar school gaat vanwege
  medische/psychische problemen beter te ondersteunen?

 


Auteur: Nel Versteeg (Tekst)
Gepubliceerd: 07-04-2017
Aantal keer bekeken: 887


Reacties

Re: Vrijstelling onderwijs voor kinderen met “rugzakje”

Beste Nel,
De vragen die je stelt, is vragen naar de bekende weg. Al je vragen zijn afkomstig uit het eindrapport van Regioplan, die in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzoek hebben gedaan naar de groei van vrijstellingen ‘5 onder a’ in de periode 2010/2011 – 2015/2016 en daarover in oktober 2016 verantwoording hebben gedaan aan het ministerie onder publicatienummer 16092.
Wanneer je het rapport in zijn geheel zou hebben gelezen zou je het antwoord op al je vragen zijn tegengekomen. Je vragen getuigen niet van betrokkenheid maar van links populisme.
Het rapport begint het voorwoord dan ook met:

Door Frans Kuil op 7-4-2017 21:46:26

Re: Vrijstelling onderwijs voor kinderen met “rugzakje”

‘Het aantal jeugdigen met een vrijstelling op grond van artikel 5 onder a ligt de laatste tijd weer onder een vergrootglas. Niet vreemd, aangezien het aantal geregistreerde vrijstellingen sinds 2011-2012 met meer dan 60 procent is toegenomen. Dit roept uiteraard de nodige vragen op en in de media komt dan ook regelmatig de suggestie voorbij dat deze vrijstellingen te makkelijk worden afgegeven. In voorliggend onderzoek heeft Regioplan deze stijging in opdracht van het ministerie van OCW nader onderzocht. Zoals u zult lezen, blijkt hieruit dat het beeld over deze stijging de nodige nuance verdient’.
Lees het rapport (www. Regioplan.nl) en je voorkomt overbodig werk voor college en ambtenaar!
P.S. Je moet het er wel voor over hebben om ruim 50 pagina’s zorgvuldig door te lezen.

Door Frans Kuil op 7-4-2017 21:48:35
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Vrijstelling onderwijs voor kinderen met “rugzakje”

© De Vlaardinger  |  Inloggen