Zoeken

Koen Kegel (D66): ‘Verdiep je in alles’

Nieuw raadslid met open vizier

Het is een beterend voorjaar, bij D66 vallen puzzelstukjes op hun plek omdat een wethouder vertrok. Koen Kegel zit vol politieke adrenaline en besteedt veel tijd aan zijn raadslidschap. Dit is de tijd van omzettingen: onderzoeken of wat je geleerd hebt als fractieassistent praktijkbestendig is. Het is een energieke persoonlijkheid, valt op, die het politiek systeem niet voor zoete koek slikt, maar zich realiseert dat hij niet alles veranderen kan.

Ze vechten om voorrang in zijn hoofd, ideeën, voorstellen, samenwerkingsverbanden en optimalisaties. Hij wil ze ordenen voor ze worden geopenbaard – een lading plannen die Vlaardingen van dienst (kunnen) zijn. Ze staan los van links en rechts, ze zijn van hem voor iedereen die de politiek is toegedaan. Koen Kegel – D66, voor alle vooruitgang in breder verband.

Koen Kegel vindt zichzelf een wereldverbeteraar. En zolang zijn wereld Vlaardingen is, mag de Schelvispekelenclave zich verheugen in zijn volle aandacht. Hijzelf ziet het als een start. Waar dit politieke scheepje stranden zal – hij gaat het zien. Hij denkt vanuit zijn studie met duurzaamheid als epicentrum: “Ik wil de stad meenemen de 21e eeuw in.”

Motivatie
“Je moet als stad niet bang zijn, voorop te willen lopen bij ontwikkelingen. Mijn partij zit in de coalitie. Dat heeft de beperking dat je niet overal tegenaan kan schoppen. Maar we moeten zeker niet de rijen sluiten. Kijken hoe een ander de kolen uit het vuur haalt, getuigt van passiviteit. Vlaardingen ontbeert ondernemerschap. Laat je doelen zien en neem de inwoners mee. Benut je sterke punten als die van de Groenste Stad en profileer ze. Onderwerpen zat.”

Dingen aan de kaak stellen is zijn ding en als er eens iemand zijn nek uitsteekt (hij noemt Els Borst, Jan Terlouw, het homohuwelijk en de euthanasiewet) dan ziet Koen Kegel dit als durf. Niet als populistisch gebral.

Hij maakt deel uit van Route66. Een landelijk (voor)traject voor jonge D66-leden van 25 t/m 32 jaar die niet groen en onrijp aan de start willen verschijnen. Hij dacht aan Vlaardingen en meldde zich aan. Van Suardus Ebbinge (stadsdeelgemeente Rotterdam) zegt hij ‘veel te hebben geleerd’. Maar ook fractievoorzitter Peter Caljé, huidig wethouder Bert van Nieuwenhuizen en ex-wethouder Ruud de Vries prijken op zijn cv.

Onderzoek centraal
“Maar ik slik niets voor zoete koek: ben empirisch ingesteld. Onderzoek alles en behoud het goede. Daarbij: je leert ook hoe zaken níet moeten.” Met iedereen open het gesprek aangaan, is zo’n ding dat hij hoog in het vaandel heeft. “Ik praat met alle partijen. Afhankelijk van de Motie loop ik de fractiekamers in. Besturen is een gezamenlijke taak. Niet de wens van de eenling. Dat ik bij Vera Kalf (VVD) aanklopte wekte verbazing: ‘Zo, dat is bijzonder,’ zei ze. Ik wil met iedere partij in zee. Hou niet van vaste kliekjes. Die wil ik doorbreken. Wanneer ik een fout maak, is dat ook een leermoment: zoals het niet moet. Dat persoonlijke verhoudingen prevaleren boven inhoud, stoort mij.”

Koen Kegel weet dat verschillende gezichtspunten toch ook overlappen. Die snijpunten of –lijnen wil hij boven water vissen. “Er zijn vaak meer overeenkomsten dan wordt gedacht. Het is de invalshoek die verstoort dat een plan wordt uitgevoerd. Ik wil graag helpen klassieke grenzen te slechten.”

Koen Kegel (‘Ik ben volbloed Vlaardinger.’) mag een jaar raadslid zijn. Maart 2018 bepalen de stemmen of een vervolg tot de mogelijkheden behoort. Tot die tijd profileert hij zich liefst als iemand die vertaalslagen maakt van nationaal naar lokaal vlak. Vanuit die modus denkt hij verder.

Werkwijze
Als voorbeeld van zijn manier van werken noemt Koen Kegel de gasloze woning. “Ik bereid mij gedegen voor op de vergadering. Probeer logische vragen op voorhand te beantwoorden. Sta ik met een mond vol tanden ... dan heeft niemand (behalve de vileinen) daar wat aan. Je kunt, met enig huiswerk, veel vraagtekens op voorhand wegnemen.”

Leefbaarheidsplatforms bezoekt hij zoveel mogelijk. “Dan implementeer ik meningen. Neem die mee in mijn onderzoek en heb direct een idee van de insteek. De jongste bevindingen zijn geënt op veiligheid, mobiliteit, openbare ruimte en de kwaliteit van het onderwijs. “Ik wil me niet beperken tot een enkel onderwerp. Vlaardingen bergt vele zaken die de aandacht verdienen. Ook die van mij. En wat ik niet weet, kan ik via korte en adequate lijnen  met D66'ers verspreid over Nederland te weten komen.” Dankzij Route66 heeft Koen Kegel een uitgebreid netwerk aan partijgenoten. Inclusief hun sterke punten.

Tot slot
Vooralsnog is dit de stand van zaken: hij, Koen Kegel, een gemotiveerd D66-raadslid van 30 jaar. Hij heeft weleens meer vrije tijd gehad. Maar is dolblij Vlaardingen van dienst te kunnen zijn. Hij hoeft hier voorlopig niet weg. De politiek maakt hem vooralsnog niet gek en dat geouwehoer tussen partijen mag na zoveel jaren best van tijdelijke aard zijn. Confrontaties: hij loopt er niet voor weg. Vlaardingen mag echt van hem horen en hij van de stad.

 


Auteur: Peter Joore (Tekst), Koen Kegel Archief (Fotografie)
Gepubliceerd: 07-04-2017
Aantal keer bekeken: 1589


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Koen Kegel (D66): ‘Verdiep je in alles’

© De Vlaardinger  |  Inloggen