Zoeken

Enkel SP landelijk

Verkiezingen Tweede kamer 15 maart

Dat politieke bevlogenheid in Vlaardingen van de uitstervende soort is, weten de meeste inwoners al geruime tijd. Het reilen en zeilen van raad en college is vaak aan kritiek (terecht of onterecht) onderhevig. Op 15 maart zijn de landelijke verkiezingen. Dat zal ook niemand zijn ontgaan. Je kunt namelijk geen praatprogramma op radio of televisie aanzetten of de Tweede Kamer versie X.0 is onderwerp van gesprek.

Afgaande op alle media aandacht mag je een 100% opkomst verwachten volgende week woensdag. Menig bedrijf zal met jaloerse ogen kijken naar zoveel gratis exposure. Dat Vlaardingen op de tamelijk uitgebreide kandidatenlijst zeer matig vertegenwoordigd is, zegt wellicht iets over de lokale politiek: kwaliteit noch begeestering lijken aanwezig of in geringe hoeveelheid.

Als enige heeft de SP twee kandidaten uit de Schelvispekelenclave op de landelijke lijst. Op plek 26 en redelijk ambitieus vinden we young and coming Arnout Hoekstra. In een nog niet heel grijs verleden vertelde hij eens dat na Vlaardingen eerder Brussel dan Den Haag op zijn verlanglijstje stond (en nog altijd staat?).

Gisteren (dinsdag 7 maart om 15.39 uur) stond de SP volgens het AD op 15 zetels. Dat is er eentje minder dan eerder gepeild. Dat Arnout reeds zijn koffers kan pakken en de huur opzeggen lijkt dan ook zeer prematuur. Maar dat de huidige wethouder een keer aan zijn stutten trekt lijkt een kwestie van tijd.

Ex-terriër Remi Poppe sluit met zijn plaats 50 de socialistische rij. Als lijstduwer. Niet als beoogd kandidaat om de Tweede Kamer (opnieuw) te bevolken. Immers het ex-raadslid wordt op 19 juli 79 en dan zijn er wel andere zaken om je druk over te maken.

Nu moeten we zeggen dat er, naast de min-of-meer gevestigde regeringsorde, vreemde partijen bestaan die een waarborgsom of inschrijfgeld voor de verkiezingen (groot EUR 11.250,-) doneren. Dat moet, om mee te kunnen doen. Noem het de partij kiesdrempel. Hun levensvatbaarheid? Daar mag gerust aan getwijfeld worden. In dit ampele rijtje en op de voorlaatste plaats 25 vinden we JEZUS LEEFT. Een lokaal initiatief uit Giessenburg, dat een heuse vertegenwoordiger mag worden genoemd van The Bible Belt. Maar of daar bewijs voor is, dat Jezus leeft ...

Concluderend kunnen we stellen dat politiek Vlaardingen prioriteiten verleent aan de eigen stad en niet vlucht naar Den Haag. Dat streven is loffelijk en zorgelijk tegelijk. Want waar zijn de klasbakken gebleven? Die Remi Poppe of Agnes van Ardenne heten!

Toch zijn er meer met Vlaardings DNA, die rond en in de Hofvijver politieke slagen zwemmen. Wat te denken van Kees van der Staaij van de SGP. In 1968 in Vlaardingen geboren. Tot en met 2010 mocht het CDA zich gelukkig voelen met de Vlaardingse Antoinette Vietsch. Zij hield zich onledig met bouw (incl. architectuur), volksgezondheid en aanbesteding afval. Vandaag-de-dag doet zij een stuk gezonder.

Als laatste is er nieuwslezer (tot 26 augustus 2016) Rik van de Westelaken. Ook een stadgenoot, hoewel ex. Na vertellen over alle dagelijkse rampspoed, waarvan politiek een niet onbelangrijk onderdeel, mag hij nu volop reizen op kosten van NET 5 en de quiz Five Golden Rings presenteren bij SBS.

Foto
Arnout Hoekstra in 2011. Toen nog aspirant-lid van het college van BMW.

 


Auteur: Peter Joore (Tekst + Fotografie)
Gepubliceerd: 08-03-2017
Aantal keer bekeken: 1688


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Enkel SP landelijk

© De Vlaardinger  |  Inloggen