Zoeken

Lentiz leert duurzaamheid aan VMBO 1&2

Week vol verrassingen

Duurzaamheid. Veel volwassenen zijn niet exact op de hoogte van het begrip. Dus: leerlingen van het VMBO 1&2 mag je het evenmin euvel duiden als ze op voorhand de plank op dit gebied ook misslaan.

In de economie staat duurzaam voor goederen met een langere levensduur dan drie jaar. Een duurzaam energiebedrijf slaat op gestelde klimaatdoelstellingen, waarbij resterende energie wordt terug geleverd. Ook kun je denken aan duurzaam bouwen, waarbij sprake is van energiebesparing, een gezond binnenmilieu en niet vervuild met bijvoorbeeld CO2 uitstoot.

Op het Lentiz College wordt deze week iedere dag in ontspannen vorm het begrip duurzaamheid vorm gegeven. Dat startte maandagochtend 08.15 uur met het draaien van de Earth Song van Michael Jackson. Daarop gingen de in totaal 14-klassen uiteen en ieder deed zijn eigen ding.

De een maakte potjes met zaden, de ander ging op de fiets (lekker duurzaam voor het milieu) richting Rotterdam om een bezoek af te leggen in het Natuurhistorisch Museum de duurzame kunst uit de keuken te kijken. Weer anderen togen naar de afvalzuiveringsinstallaties van A.W.Z.I. De Groote Lucht.

Op donderdag 12 oktober zijn er klassen welkom bij Jansen Recycling Group aan de Koggehaven te Vlaardingen. Naast een rondleiding over de werf wordt daar praktisch onderwijs gegeven over het verwerkingsproces van oud ijzer en oud metalen. Verder educatieve tochten naar Hoeve Avondrust (Vlaardingen) en het Leidse Corpus, alwaar een reis wordt gemaakt door het menselijk lichaam.

In Amsterdam komen de leerlingen bij Science Museum Nemo terecht om op interactieve wetenschappelijke wijze spel en techniek op het gebied van onder andere de scheikunde met elkaar te verweven onder het motto: “Hands on! Verboden af te blijven!”

We spraken met docente Maaike de Jong ‘Het is de bedoeling dat leerlingen zich bewust worden van zuinig energiegebruik. Dat start met “kraan dicht” tijdens het tandenpoetsen en het gebruik van gerecycled papier tot aan duurzaamheid in de grotemensenwereld.

We doen trouwens vaker aan duurzaamheid. Er zijn warme truiendagen en er is een dag waarop rondslingerend plastic in de wijk wordt ingezameld en gefotografeerd. Er is een Goede Doelen Dag op 5 december en er is een op Fairtrade geënte dag. Allemaal in het kader van bewustwording ten aanzien van de omgeving. Er is een warme truiendag, hoewel die met een warmtepomp wellicht wat minder effect heeft dan beoogd. Op de Goede Doelendag op 5 december komt het thema duurzaamheid terug, net als tijdens de burgerschapsweek in maart.

Leuk is het om te melden dat in het Natuurhistorisch Museum sprake is van een beroemde dierententoonstelling. Denk hierbij aan de Domino Mus, de meeuw van Eddy Treijtel en de egel die ooit klemzat in een McDonalds bakje. Hierdoor heeft de fastfoodketen besloten het formaat van de bakjes aan te passen om herhaling te voorkomen.

Door op school te beginnen met het besef dat duurzaamheid hard nodig is, hopen we een mentaliteitsverandering te bevorderen die steeds meer nodig is om de omgeving niet nodeloos te belasten met afval.’

Noot
De foto's zijn gemaakt op het terrein van Jansen Recycling Group in Vlaardingen. Met dank aan Frank van Delft. Op deze plaats zijn de leerlingen van de eerste twee klassen van het VMBO donderdagochtend 12 oktober welkom voor een uitgebreide rondleiding met uitleg.

 


Auteur: Peter Joore (Tekst + Fotografie)
Gepubliceerd: 09-10-2017
Aantal keer bekeken: 412


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Lentiz leert duurzaamheid aan VMBO 1&2

© De Vlaardinger  |  Inloggen