Zoeken

Samenleven met dementie in Vlaardingen

Lezing Marjan van Dorp

De angst voor dementie leeft bij veel mensen, maar wat is eigenlijk dementie? In deze lezing zal ingegaan worden op het ziektebeeld dementie. Wat is het, wat gebeurt er in mijn brein, hoe herken ik het, wanneer en waar moet ik aan de bel trekken? Wat zijn de gevolgen? Wat zijn de ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied? Hoe kan ik mensen met dementie herkennen en helpen? Welke hulp mag ik bieden en wat niet.

Dementie is niet meer weg te denken uit onze stad. Ieder uur krijgen vijf mensen in Nederland dementie. In 2015 waren in Vlaardingen 1500 mensen met gediagnosticeerde dementie (bron: Alzheimer Nederland). Door vergrijzing groeit dit aantal explosief.

Er is na de pauze ruimschoots de gelegenheid tot het stellen van vragen. Ook is het mogelijk om zelf als burger dementievriendelijk te worden door middel van een korte training.

Marjan van Dorp
Marjan van Dorp is gestart als fysiotherapeut en heeft diverse functies bekleed in de zorg- en welzijnssector waarvan de laatste jaren als casemanager dementie. Hiervoor heeft ze diverse post-HBO scholingstrajecten gevolgd. Steeds meer is haar hart gaan liggen bij kwetsbare ouderen, specifiek bij mensen met dementie. Ze heeft veel verdriet en onmacht gezien, vooral in de eerste fase van dementie.

Marjan is coördinator van De Bovenkamer. De Bovenkamer is gevestigd in De Windwijzer, Schiedamseweg 95, Vlaardingen. Hier organiseert ze op donderdagochtend bijeenkomsten waar mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Een combinatie van gezelligheid, ontmoeting en voorlichting.

Waar en wanneer
De lezing is op maandag 18 september van 19.30-21.30 uur in de centrale bibliotheek, Waalstraat 100.

Toegang gratis, graag vooraf aanmelden:

 


Auteur: Bibliotheek (Tekst)
Gepubliceerd: 12-09-2017
Aantal keer bekeken: 152


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Samenleven met dementie in Vlaardingen

© De Vlaardinger  |  Inloggen