Zoeken

Wonen in 1880?

School is uit & Huis(werk) in

De afgelopen decennia deed de ex-Juliana van Stolbergschool, die op curieuze wijze eerst door het leven ging als Kosteloze School A, dienst als manusje-van-alles. Zo zaten er kunstenaars in die er ateliers bestierden, had de fanfare er opslag van instrumenten, was het epicentrum tijdens oefeningen van de ME, et cetera. Tussentijds logeerden er kort en illegaal een paar Poolse gastarbeiders en ook maakte het VOS er gebruik van de lokalen om kinderen voornamelijk beter Nederlands te leren. En dit alles in de Groen van Prinstererstraat.

De laatste tijd stond de school te verpauperen. Het dak niet helemaal in orde en wat scheuren in de buitenmuren, werd de boel in 2016 dichtgetimmerd. Kansloos object dat geduldig wachtte op de sloopkogel? Nee! Gelukkig niet. In haar oneindige wijsheid besloot de gemeente Vlaardingen het pand op de lijst van Beschermde Stadsgezichten te plaatsen.

Daarop ging de school in de verkoop. Een heikele onderneming, want wie gaat restaureren en er een nieuwe bestemming aan wil geven krijgt te maken met monumentale wet- en regelgeving. Uiteindelijk mocht René Hersbach van HDP Real Estate uit Vlaardingen zich eigenaar noemen. Zijn idee? Het creëren van acht loftachtige hofjeswoningen voor starters-plus, die elk 75 m2 aan vloeroppervlak krijgen. Lokaal plus entresol (insteekverdieping).

Nadat Mol Sloopwerken onlangs het plafond heeft weggehaald en het pand ‘kaal’ heeft opgeleverd is de tijd van herstel voorzichtig aangebroken. We stapten met René Hersbach donderdag 3 augustus om 09.00 uur binnen voor een rondleiding en om een impressie te krijgen van alle geplande verdere werkzaamheden.

Als we binnen gaan is Fimble (Facility Information Management) bezig de lokalen industrieel in te scannen (*). Onder het mom van weten is meten, is denken is doen, een noodzakelijke eerste stap op weg naar woningen.

René Hersbach
‘Als Fimble de scan gemaakt heeft buigt Vlaardings architect Jesse Treurniet zich over de tekentafel. Aan de hand van zijn ontwerp(en) en specificaties worden aannemers gevraagd een offerte te maken. We hopen in 2019 de woningen op te leveren.

Bij alle woningen is er beneden de woonkamer en de keuken. Boven komt naast een grote vide een entresol van ongeveer 25 m2 met twee slaapkamers. De plaats van douche en toilet wordt nog bepaald, maar zeker niet vergeten.’

We stappen door de centrale dubbele deur naar binnen. Daar is de gezamenlijk hal. ‘Die komt  te vervallen. Dat wordt een open ruimte. Zeg maar: een hofje. Bij de entree komt een klassiek traliehek met bel voor gasten.’ René Hersbach wijst (nu nog) binnen in de hal naar boven en wijst de dakgoot en een dragend ornament aan.

De trap en alle granieten vloeren blijven. We gaan zoveel mogelijk terug naar het origineel van 1880. Details maken van dit project een mooi geheel. De twee woningen boven krijgen aan de achterkant een balkon. De zes beneden aan de zijkant een tuin.

Een speciale behandeling is weg gelegd voor het kunstwerk van Marjon Hoogendijk aan de achterzijde van de school. Samen met het pleintje aan de ‘kant’ van de Groen van Prinstererstraat is René Hersbach iets bijzonders van plan. Wat? Dat wordt later bekend. Net als de prijs van de woningen. Die volgen later dit jaar.

(*) Fimble zorgt middels inmeting en/of het gebruik van 3D laserscan dat actuele situaties goed in beeld komen. Omdat bestaande 2 D tekeningen vaak achterhaald zijn of ontbreken, de ideale manier om gebouwinformatie en afmetingen te actualiseren.

Dit inmeten gebeurt met de zogeheten pointclouds (scan to BIM) speciale software voor de bouw. Op deze manier kunnen gebouwen en objecten tot op 2 mm nauwkeurig worden ingemeten. De scan levert een pointcloud en 360 ˚ foto’s. De pointcloud wordt ingelezen en verwerkt tot een BIM-model waar tekenwerk correspondeert met de werkelijkheid.

INFO
HDP Real Estate
Westhavenkade 44
3131 AE Vlaardingen

Website : www.hdprealestate.nl
E-mail : rene@hdprealestate.nl

 


Auteur: Peter Joore (Tekst), René Hersbach, Peter Joore, Gemeente Archief (Fotografie)
Gepubliceerd: 04-08-2017
Aantal keer bekeken: 5963


Reacties

Re: Wonen in 1880?

Geweldig deze nieuwe bestemming voor het pand. Een fraai voorbeeld van herbestemming, dat navolging verdient voor oude vervallen panden in de stad. Het zal een sieraad worden in de Groen van Prinstererstraat. De HVV heeft zich altijd ingezet om sloop te voorkomen. En het voorstel gedaan er een gemeentelijk monument van te maken! Met vriendelijke groet, HVV.

Door Peter Joore op 4-8-2017 14:09:08

Re: Wonen in 1880?

Geweldig, eindelijk eens een school gespaard van de Vlaardingse slopershamer! Heel vol succes met de verbouwing.

Door A. van Noort op 10-8-2017 13:02:36
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Wonen in 1880?

© De Vlaardinger  |  Inloggen