Zoeken

Klein brandje, grote gevolgen ...

Shell en de affakkeling

Dat de raffinaderij van Shell vanaf zaterdagavond prominent aanwezig is, zal niemand (op een paar vakantiegangers na) zijn ontgaan. Nadat kortsluiting in een hoogspanningsstation brand als resultaat opleverde, waardoor alle fabrieken die onderdeel uitmaken van de totale keten, buiten gebruik moesten gesteld, moesten, om verder leed te voorkomen, overtollige gassen worden verbrand.

Door de ketenvorming moest alle productie worden stilgelegd. Het kan nog dagen duren aleer het gehele systeem weer operationeel is. De brand is sinds zondagmorgen vroeg 30 juli onder controle. Toch komen nog grote vlammen uit de schoorstenen. Dit omdat Shell bezig is de overtollige gassen middels affakkelen af te voeren. Dit gaat tevens gepaard met veel herrie. Het affakkelen is een preventieve maatregel.

Bij het affakkelen worden vrijkomende gassen als methaan, ethaan en propaan verbrand. Deze zogenaamde dry gasses kunnen worden hergebruikt als raffinage-brandstof ("refinery fuel"), maar bij een teveel aan gas en bij een overschot op de markt kan een raffinaderij of boorplatform besluiten het gas ter plekke te verbranden. Dit veroorzaakt grote vlammen ("flares") die soms te zien zijn bij raffinaderijen.

Affakkelen is in Europa verboden vanwege luchtverontreiniging die het veroorzaakt. Soms is het echter te gevaarlijk of onpraktisch om het vrijgekomen gas op een andere manier te verwijderen (en is er kans op een blow out) en wordt er toch gas afgefakkeld.

In 2007 werd wereldwijd nog 150 miljard kubieke meter gas afgefakkeld. Dit komt overeen met 30 procent van het totale jaarlijkse gasverbruik van de Europese Unie.

 


Auteur: Peter Joore (Tekst), Gert Struijs (Fotografie)
Gepubliceerd: 30-07-2017
Aantal keer bekeken: 646


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Klein brandje, grote gevolgen ...

© De Vlaardinger  |  Inloggen