Zoeken

Vrede = Kunst

Beaty Czetö Nieuwe Ambassadeurs van de Vrede

Wethouder Arnout Hoekstra is voor het komende vredesjaar (september 2017 tot september 2018) de lokale PAX Ambassadeur van de Vrede namens het college van burgemeester en wethouders. Hij deelt de functie met kunstenaar, fotograaf en beeldcomponist Beaty Czetö.

Beaty Czeto is gekozen op grond van haar maatschappelijke betrokkenheid én het thema van de Vredesweek 2017: ‘Verbeeldt de Vrede’.

Over haar ambassadeurschap zegt Beaty Czeto: 'Ik groeide op in Hongarije en sinds 1980 woon en werk als beeldend kunstenaar en docent in Vlaardingen. In mijn geboorteland was vrijheid van meningsuiting toen niet vanzelfsprekend. Hier kan ik mijn politieke betrokkenheid tonen en aan open discussies deelnemen. ‘Leven en laten leven’ is jammer genoeg geen kreet meer. Juist nu is het werk van PAX o zo belangrijk om mensen via verbeelding te verbinden en daar wil ik  graag aan meewerken.'

Wethouder Arnout Hoekstra: 'Ik maak mij zorgen om mensen die andere groepen mensen de schuld geven van hun problemen. Groepen mensen die deze problemen niet veroorzaakt hebben en vaak net zo goed de wind tegen hebben. Xenofobie mag in Vlaardingen geen voedingsbodem vinden. Oplossingen voor problemen zijn dichterbij wanneer wij elkaar omarmen, dan wanneer wij het conflict aangaan. Het is daarom onze plicht ontmoetingen te organiseren, met elkaar in gesprek te gaan en met elkaar in gesprek te blijven.'

De nieuwe ambassadeurs worden officieel geïnstalleerd tijdens de gemeenteraadsvergadering van 14 september. Zij volgen daarmee wethouder Cees Oosterom en David de Beer op, die sinds 2014 Ambassadeurs van de Vrede waren.

Vredesweek 2017
De Vredesweek 2017 vindt plaats van 15 tot en met 24 september. In samenwerking met de gemeente Vlaardingen worden de volgende activiteiten georganiseerd:

* de ‘Burgerdialoog’ op dinsdagavond 19 september in de Harmonie (Stadsgehoorzaal), aanvang 20.00
   uur
* ‘Street Art’ van jonge kunstenaars op donderdagmiddag  21 september (de internationale Dag van de
   Vrede) in winkelcentrum Liesveld
* ‘Walk of Peace’ (met Vele Vlaardingers Eén Huis) van Vlaardingen Holy naar het centrum van
   Vlaardingen op zondag 24 september. Winkelcentrum Holierhoek. Aanloop vanaf 12.00 uur. Vertrek
   13.00 uur.

Landelijke Vredesorganisatie PAX en Ambassade van Vrede Vlaardingen
Vredesorganisatie PAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en kritische burgers in Nederland werken zij aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld. PAX organiseert in de derde week van september de nationale Vredesweek; dat doet zij vanuit de gedachte dat iedereen iets voor de vrede kan doen.

Vlaardingen doet dit samen met verschillende maatschappelijke organisaties, zoals bijvoorbeeld: Vele Vlaardingers Eén Huis, Kade40, Amnesty, Platform Ander Vlaardingen, Wereldwinkel, De Windwijzer. Er is vanaf maart gewerkt aan een afwisselend creatief en inhoudelijk programma.

Hierover wordt u via de lokale pers begin september uitvoerig geïnformeerd. Wilt u eerder meer weten? Kijk op www.paxvoorvrede.nl en www.vredesweek.nl of stuur een vraag per e-mail naar: ambassadestadvanvrede@kpnmail.nl.

 


Auteur: Redactie (Tekst + Fotografie)
Gepubliceerd: 26-07-2017
Aantal keer bekeken: 344


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Vrede = Kunst

© De Vlaardinger  |  Inloggen