Zoeken

Klassiek Hekwerk Nieuwe Stijl


De vernieuwde balustrade van het bordes van het pand van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. aan de Schiedamseweg is vrijdag 16 juni teruggeplaatst nadat het op 6 maart ter reparatie is verwijderd. Het Rijksmonument (voormalig Villa IJzermans) dateert van 1883.

Doordat de algehele staat van het hekwerk in deplorabele staat was, is dit in zijn geheel vervangen. het 'oude' hekwerk is van 2002 en gemaakt op basis van een naaldhoutsoort. Dit hekwerk vertoonde veel houtrot en was aangetast door zwammen. Er zijn door de jaren heen enige herstelwerkzaamheden uitgevoerd in vuren, meranti en multiplex. Die kwamen de levensduur niet ten goede.

Ditmaal werd de opdracht in zijn geheel vergund aan Bouw- en Aannemingsbedrijf van Zanten. Onderaannemer meester/meubelmaker schrijnwerker en restaurateur Martin Koene van M. Koene Fijnhoutbewerking uit de Vlaardingse Landstraat droeg zorg voor de uitmuntende uitvoering en constructie van het nieuwe hekwerk. Geheel vervaardigd in Swietenia Mahonie (*).

Ten opzichte van de vorige keer zijn een aantal levensverlengende maatregelen toegepast. Zo wordt er aan de bovenzijde geen zinken afdekking gebruikt om 'zweten' en dus aantasting van het hout te voorkomen. Aan de onderzijde komen zogenaamde waterhollen.

Voorts is het hekwerk geplaatst op kunststof blokken om optrekkend vocht tegen te gaan. Ook is het mogelijk in de toekomst vrij onderhoud te plegen aan alle zijden. Detaillering van het hekwerk is conform het origineel.

Bouw- en Aannemingsbedrijf van Zanten BV en Kloet Schilderwerken BV hebben het pand van het Fonds al jaren in onderhoud.

Van Zanten werkt al meer dan 145 jaar in Vlaardingen en de eerste generatie van dit Vlaardingse Familiebedrijf heeft nog meegewerkt aan de totstandkoming van deze stadsbepalende villa welke in 1883 in opdracht van de Vlaardingse reder IJzermans  is gebouwd.

(*). Swietenia Mahonie (Familienaam: Meliaceae) vindt zijn oorsprong in West-Indië. het is mooi en stabiel hout, waarmee meubels gemaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld: Chippendale. Ook geschikt bij botenbouw en als klankkast voor gitaren. Het heeft een rode kleur.

Foto's (vbnb)
1. Installatie nieuwe hekwerk
2. De deels vermolmde voorganger

 


Gepubliceerd: 19-06-2017
Aantal keer bekeken: 733


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Klassiek Hekwerk Nieuwe Stijl

© De Vlaardinger  |  Inloggen