Zoeken

Nieuwe haring en lauw schuimbier


Vlaardingen had gehoopt dat de haring dit jaar een vol en vet pak zou dragen, maar daarvoor moest er eerst een Clupea harengus worden verorberd. Zoals ieder jaar werd reikhalzend naar de Balder uitgekeken. Op voorhand speculeerden de kenners er lustig op los. Ze dachten aan diepe wateren en groeiend haring grut en hoe altijd was geweest.

Het gesprek met zo maar een stadgenoot en mede liefhebber die, ietsje ouder al, wat fijne anekdotes zou laten horen om door te laten schemeren dat de haring voor hem geen geheimen kent. Ze zelfs in een grijs-groen verleden zelf aan land getrokken had.

Alleen al het idee van de staart te kunnen pakken, het dooie diertje boven het hoofd te heffen en smakelijk smakkend diep in het keelgat te draperen ... Daarvoor stroomde de Westhavenkade voor de deur van Museum Vlaardingen helemaal vol. Je zag het haast kinderlijk verlangen in alle blikken, hoorde malse kritieken en voelde de beschuldigingen als iemand er uitjes op deed of plompverloren een broodje omheen vouwde.

Toch ging er het nodige mis. Het aantal kraampjes (eentje voor de haring en eentje voor het bier en natuurlijk eentje voor het gebotteld Vlaardings DNA - de Schelvispekel) liet te wensen over. Schoot schromelijk tekort en stond te dicht opeen en aan de verkeerde straatkant. De rijen groeiden en verwarden zich. Wie een haring wilde kwam met een lauwwarm biertje of een glas schuim terug, vice versa. Wederom een grote kans die verloren ging om een mooie omzet te halen.

Burgemeester Annemiek Jetten bevestigde een andere traditie. Haring was ook aan deze kordate Moeder des Dorps niet besteed. Dat zij wegreed met de sjees en in haar hand een vlag waarop de tekst: Voer voor de Koning was voor vele omstanders voer voor discussie. Al met al een vreemde methode om de honger uit de wereld te bannen.

Maar gelukkig is de haring binnen en van goede kwaliteit. Dat is het enige dat telt.

 


Auteur: Peter Joore (Tekst), Gert Struijs (Fotografie)
Gepubliceerd: 15-06-2017
Aantal keer bekeken: 680


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Nieuwe haring en lauw schuimbier

© De Vlaardinger  |  Inloggen