Zoeken

Binnenstad

Abonneren op deze RSS-feed
'Nooit weer Hiroshima'
04-08-2017
Auteur: PAX (Tekst + Fotografie)
Tijdens een herdenking in 1985 is voor de slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki door het Vredesplatform Vlaardingen, bij het rosarium van het voormalig Holy ziekenhuis, een Japanse esdoorn geplant en daarbij een herdenkingspaal met een metalen plaatje met inscriptie geplaatst.
Wonen in 1880?
04-08-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), René Hersbach, Peter Joore, Gemeente Archief (Fotografie)
De afgelopen decennia deed de ex-Juliana van Stolbergschool, die op curieuze wijze eerst door het leven ging als Kosteloze School A, dienst als manusje-van-alles. Zo zaten er kunstenaars in die er ateliers bestierden, had de fanfare er opslag van instrumenten, was het epicentrum tijdens oefeningen van de ME, et cetera. Tussentijds logeerden er kort en illegaal een paar Poolse gastarbeiders en ook maakte het VOS er gebruik van de lokalen om kinderen voornamelijk beter Nederlands te leren. En dit alles in de Groen van Prinstererstraat. De laatste tijd stond de school te verpauperen. Het dak niet helemaal in orde en wat scheuren in de buitenmuren, werd de boel in 2016 dichtgetimmerd. Kansloos object dat geduldig wachtte op de sloopkogel? Nee! Gelukkig niet. In haar oneindige wijsheid besloot de gemeente Vlaardingen het pand op de lijst van Beschermde Stadsgezichten te plaatsen. Daarop ging de school in de verkoop. Een heikele onderneming, want wie gaat restaureren en er een nieuwe bestemming aan wil geven krijgt te maken met monumentale wet- en regelgeving. Uiteindelijk mocht René Hersbach van HDP Real Estate uit Vlaardingen zich eigenaar noemen. Zijn idee? Het creëren van acht loftachtige hofjeswoningen voor starters-plus, die elk 75 m2 aan vloeroppervlak krijgen. Lokaal plus entresol (insteekverdieping).
Commentaar (2)
Petrochemische industrie & ongelukjes
03-08-2017
Auteur: ONS.Vlaardingen (Tekst)
De twee recente ongelukken bij Shell zijn de zoveelste in een over de jaren heen lange rij van incidenten bij de petrochemische industrie aan onze 'overkant'. Via de griffie ontvingen wij een bericht van Shell, maar vanuit onze burgemeester (Annemiek Jetten) en de eigen wethouders Economie en Milieu (Bert van Nieuwenhuizen en Ruud van Harten) blijft het oorverdovend stil.
Wout van Leeuwen: ‘Klaar voor onder water?’
01-08-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst + Fotografie)
Het mag dan in journalistieke mond komkommertijd heten, in Vlaardingen staat het onkruid hoger dan de kromme jongens. Aan beide zijden van de net voor veel geld gerenoveerde George Stephensonweg tiert het ongewilde groen in combinatie met aanwaaiend en gemorst zand. Hierdoor vervagen afvoergoten aan de straatkanten en slibben putten dicht. Marcel Schouten van Wout van Leeuwen Fishing & Outdoor is dit niet alleen een doorn in het oog. Uit praktische ondervinding weet hij dat verstopte putten borg staan voor wateroverlast. Zoals na een hoosbui vorig jaar zomer. ‘Het water en de drollen spoelden door de zaak,’ toont hij op foto’s. ‘In eerste instantie was dit te wijten aan de grootscheepse renovatie van de George Stephensonweg. Een begrijpelijke zaak. Maar nu, met de heraanleg van het spoor, begint de ellende weer van voor af aan. Als er straks nog zo’n stortbui losbarst zitten we wederom met natte voeten c.s.
Hennepkwekerij Verheijstraat ontmanteld
01-08-2017
Auteur: Gemeente Vlaardingen (Tekst)
De gemeente Vlaardingen en de Politie eenheid Rotterdam hebben op dinsdag 1 augustus een hennepkwekerij aan de Verheijstraat ontmanteld. Er zijn 264 planten aangetroffen.
Klein brandje, grote gevolgen ...
30-07-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Gert Struijs (Fotografie)
Dat de raffinaderij van Shell vanaf zaterdagavond prominent aanwezig is, zal niemand (op een paar vakantiegangers na) zijn ontgaan. Nadat kortsluiting in een hoogspanningsstation brand als resultaat opleverde, waardoor alle fabrieken die onderdeel uitmaken van de totale keten, buiten gebruik moesten gesteld, moesten, om verder leed te voorkomen, overtollige gassen worden verbrand. Door de ketenvorming moest alle productie worden stilgelegd. Het kan nog dagen duren aleer het gehele systeem weer operationeel is. De brand is sinds zondagmorgen vroeg 30 juli onder controle. Toch komen nog grote vlammen uit de schoorstenen. Dit omdat Shell bezig is de overtollige gassen middels affakkelen af te voeren. Dit gaat tevens gepaard met veel herrie. Het affakkelen is een preventieve maatregel. Bij het affakkelen worden vrijkomende gassen als methaan, ethaan en propaan verbrand. Deze zogenaamde dry gasses kunnen worden hergebruikt als raffinage-brandstof (" refinery fuel "), maar bij een teveel aan gas en bij een overschot op de markt kan een raffinaderij of boorplatform besluiten het gas ter plekke te verbranden. Dit veroorzaakt grote vlammen (" flares ") die soms te zien zijn bij raffinaderijen.
Hennep? Hellep!
27-07-2017
Auteur: Gemeente Vlaardingen (Tekst)
De gemeente Vlaardingen en de Politie eenheid Rotterdam hebben op dinsdag 25 juli een hennepkwekerij aan de Parallelweg ontmanteld. Er zijn 45 planten en bijna 9 kilo henneptoppen aangetroffen en er zijn 2 verdachten aangehouden.
Eerste kandidaat verzorgende-IG 3 geslaagd
27-07-2017
Auteur: Stroomopwaarts (Tekst + Fotografie)
Woensdag 26 juli was een feestelijke dag voor Saida Eddini. Deze Florence Nightingale 2.0 ontving als eerste kandidaat het diploma verzorgende- IG 3 van de door Stroomopwaarts MVS, DMPerspectief en Medivus in samenwerking georganiseerde opleiding. Daarbij heeft ze nu direct een betaalde baan als verzorgende bij werkgever HappyNurse B.V. in Den Haag. Zij werkt daar gemiddeld 24 uur per week met veel plezier. Niet alleen Saida is blij en trots. Voor Stroomopwaarts is dit een voorbeeld van de doorzettingskracht van langdurig werkzoekenden, die kansen oppakken en daardoor aan een baan komen. Na Saida zijn nog 16 andere kandidaten gestart die - zeer waarschijnlijk - binnen een jaar bemiddeld kunnen worden naar een baan. Met de opleiding wordt ingespeeld op de behoefte in de markt. Dat die kansen er liggen, is een van de uitkomsten van gesprekken die Stroomopwaarts met ondernemers in de zorgbranche heeft gehouden. Tijdens de zogenoemde ‘ondernemerstafels’ worden de mogelijkheden in diverse branches verkend. Voor de zorg heeft dat resultaat opgeleverd; met een aantal organisaties is een samenwerking opgestart en met anderen is de samenwerking geïntensiveerd.
Vrede = Kunst
26-07-2017
Auteur: Redactie (Tekst + Fotografie)
Wethouder Arnout Hoekstra is voor het komende vredesjaar (september 2017 tot september 2018) de lokale PAX Ambassadeur van de Vrede namens het college van burgemeester en wethouders. Hij deelt de functie met kunstenaar, fotograaf en beeldcomponist Beaty Czetö. Beaty Czeto is gekozen op grond van haar maatschappelijke betrokkenheid én het thema van de Vredesweek 2017: ‘Verbeeldt de Vrede’. Over haar ambassadeurschap zegt Beaty Czeto: 'Ik groeide op in Hongarije en sinds 1980 woon en werk als beeldend kunstenaar en docent in Vlaardingen. In mijn geboorteland was vrijheid van meningsuiting toen niet vanzelfsprekend. Hier kan ik mijn politieke betrokkenheid tonen en aan open discussies deelnemen. ‘Leven en laten leven’ is jammer genoeg geen kreet meer. Juist nu is het werk van PAX o zo belangrijk om mensen via verbeelding te verbinden en daar wil ik graag aan meewerken.'
Samenwerking maakt super-specialiseren mogelijk
26-07-2017
Auteur: Vlietland-Franciscus Gasthuis (Tekst)
Meerdere ziekenhuizen in Zuid- en West-Nederland zijn voornemens een gezamenlijke operatieve prostaatkankerkliniek te openen. Het concentreren van operaties heeft als doel de kwaliteit van zorg voor patiënten met prostaatkanker aanzienlijk te verbeteren.
Meer artikelen...

© De Vlaardinger  |  Inloggen