Zoeken

STADSGEHOORZAAL 13 Januari - Cesar Zuiderwijk - Trommelfruit

Drumles van Cesar Zuiderwijk
Ik sta mijn haar te kammen in de spiegel op het toilet. Ik kan dat natuurlijk ook net zo goed in die prachtig mooie grote ramen van de Stadsgehoorzaal doen. Vlaardingen heeft geloof ik wat met glas – begrijp ik van het gemeentehuis. Ik moet namelijk verschijnen in Cesar’s drumworkshop en dan moet je toch een beetje voor de dag komen.


De illusie dat je inderdaad zelf te keer kan gaan op de trommels en cimbalen wordt me toch wel ontnomen – dus toch je haar niet door elkaar – maar de les van Cesar is erg onderhoudend en leerzaam. Open voor vragen uit de zaal en schitterende demonstraties van parabolen, stuiterende ritmes en adembenemende klappen. Met als mooie les dat het drummen juist niet alleen om kracht gaat, maar om het veren vanuit de losse pols.

Volgens Cesar is Phil Collins opgebrand door foute techniek en speelt Rush Neil Peart elke avond zijn zelfde samengestelde virtuositeit, zonder te improviseren. Ook fout ! Een uurtje hangen we aan zijn lippen en de echte show moet nog beginnen. Een leuk idee ook, om zoiets voorafgaande aan de theatervoorstelling te organiseren. Doe hem het maar eens na ! Uiteindelijk nemen we allemaal even pauze om een uurtje later in de kleine zaal weer samen te komen.

Cesar komt als een waarlijk tamboer de zaal binnen. Hij weet met amusante grappen en anekdotes er een boeiende voorstelling van te maken. Hij heeft, volgens zijn zeggen, de show nog niet zoveel gespeeld en zodoende hangt er een jasje met wel negen mouwen met drumstok eraan (hoe wil je daarop spelen ?!) wat per ongeluk te klein bemeten is, dus : Weg ermee! Hij probeert grappen uit – waarvan sommige minder sterk zijn, maar schrapt deze dan ook ter plaatse uit zijn boekje.

Speelt op het befaamde augurkenblik – waaruit hij een geluid / techniek haalt, die menig drummer nog niet uit zijn Ludwig-kit haalt ! Hij haalt schitterende fratsen uit op het schitterend met fruitprint gedecoreerde drumstel (Hoeveel drumstellen zal ie wel niet hebben ?!), speelt letterlijk potten en pannendrums met de pollepels – technisch erg leuk in elkaar gezet, en laat allerhande anekdotes over de Earring en the Who’s drummer Keith Moon passeren.

Buiten Nederlands beste drummer is hij ook een aardige vent en een onderhoudend verteller, dat kun je wel zo stellen. Dat maakt deze show voor iedereen goed toegankelijk. Om van alleen het fenomeen drummer zoiets op te zetten, verdient een pluim.

Na de pauze wordt het publiek aangespoord om met opblaasdrumstokken de basisprincipes van het drummen mee te rammen. Inclusief Radar Love. En laat uw razende reporter nou nog de hoofdprijs in de quiz winnen ook ! Twee jaar de Slagwerkkrant! Dat is weer eens iets anders dan de Vlaardinger of de Straatkrant. Het enige wat ik vanavond miste was de sprong over het drumstel.
 


Auteur: Marcel Strijbos (Tekst + Fotografie)
Gepubliceerd: 16-01-2012
Aantal keer bekeken: 2034


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
STADSGEHOORZAAL 13 Januari - Cesar Zuiderwijk - Trommelfruit

Laadtijd van deze pagina: 0,0781167

© De Vlaardinger  |  Inloggen