Zoeken

Simpson's Magna Carta: Geen schim uit het verleden, maar springlevend !


Wat hoort niet thuis in het volgende rijtje: The Rolling Stones,The Beatles en Magna Carta ? Schrap de eerste twee maar. De Stones maken al jaren niets gedenkwaardigs meer en van de Beatles zijn er nog maar twee in leven. Oprichter en frontman van Magna Carta Chris Simpson echter schrijft, componeert en treedt op alsof de tijd nauwelijks vat op hem heeft gehad. Met de volgens velen beste line-up ooit trad Simpson's Magna Carta op vrijdag 14 oktober op in de Schuurkerk in Maassluis. Het trio werd naast Simpson gecompleteerd door George Norris en multi-instrumentalist Laurens Joensen (uit te spreken als Jo-Ensen). Norris speelde eerder in de jaren '70 van de vorige eeuw mee en legde nu een stevige gitaarbasis onder het spel van Simpson dat soms doet denken aan de folkrock van The Byrds en dan weer aan de zoete klanken van Nick Drake.

 

De vergelijking met de status van groepen als de Beatles en de Stones is niet geheel willekeurig gekozen. Het album 'Lord of the Ages' uit 1973 heeft internationaal onder muziekliefhebbers vergelijkbare epische proporties als bijvoorbeeld 'Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band'. Wie daardoor denkt dat Magna Carta louter concerteert op basis van sentimenten uit het verleden komt bedrogen uit. Simpson's recentere 'Fields of Eden' van het album 'Backroads' uit 2006 en de op het concert gespeelde voorproefjes van een nieuw album overtuigen net zozeer als het oudere werk. Tijd om de meester eens achter de schermen aan de tand te voelen over wat hem voortdrijft.

"Journalisten stellen me vaak de vraag of ik nog optreedt vanuit een gevoel van nostalgie"aldus Simpson. "Allesbehalve" vervolgt hij, "het zijn de fantastische mensen die me omringen, de liefde voor mijn vriendin Cathy en omdat ik 'bezorgd over- en betrokken ben bij de wereld". Voor wie Simpson's teksten goed kent weet dat deze vaak een maatschappijkritische inslag hebben. Het genoemde 'Fields of Eden' gaat bijvoorbeeld over de teloorgang van de Yorkshire Dales, een streek in Engeland waar Simpson opgroeide. Voor Simpson is wat hij tot nu toe schreef en componeerde nog geen afgerond geheel. "Ik heb het einde van de regenboog nog niet bereikt", met een verwijzing naar andere schatten die hij nog wil ontdekken. "Je weet nooit wat je om de volgende hoek van de straat aan zult treffen".

Voor een man die in zalen en stadions van Canada tot en met Zuid Afrika heeft gespeeld is theater 'de Schuurkerk' in Maassluis misschien een al te klein podium ? "Integendeel, ik hou ervan om dicht bij mijn publiek te zijn, en vanavond viel alles perfect samen. De interactie met George, het spel van Laurens, het was helemaal af. Elke optreden is weer uniek". Norris en Joensen brachten beiden nog enkele solo's in. De overtuigingskracht en emotionele kwetsbaarheid van Norris in zijn vertolking van "You Move Like Water" was één van de hoogtepunten van de avond,waarbij je een speld kon horen vallen. Joensen op zijn beurt bespeelde alles wat maar snaren had en liet horen dat hij nog een grootse en succesvolle carrière tegemoet gaat. De band die Simpson, Norris en Joensen met muziek en meer nog met het publiek hebben werd na afloop gevierd met een afterparty in de bar waar ze doorspeelden tot in de late uurtjes. Simpson en Magna Carta 'staan nog steeds als een huis' met oud en nieuw werk wat boeit en kwalitatief op een hoog niveau staat.

 


Auteur: Herman van Nieuwenhuizen (Tekst + fotografie)
Gepubliceerd: 16-10-2011
Aantal keer bekeken: 3158


Reacties

Re: Simpson's Magna Carta: Geen schim uit het verleden, maar springlevend !

Mijn dank aan Herman van Nieuwenhuizen voor dit artikel en foto's, dit is veel beter dan het stuk in het AD!

Door H. Dreef op 17-10-2011 14:47:50

Re: Simpson's Magna Carta: Geen schim uit het verleden, maar springlevend !

Chris vond hetzelfde

Door Herman op 17-10-2011 19:56:07
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Simpson's Magna Carta: Geen schim uit het verleden, maar springlevend !

Laadtijd van deze pagina: 0,0780973

© De Vlaardinger  |  Inloggen