Duistere politiegeheimen

Een wijkbewoner met een op klappen staande hond stond stil op het stads muzikaal epicentrum. Rondom hem illustere en indertijd vernieuwende componisten als Bach, Sweelinck, Beethoven, Mendelssohn, Wagner en Mahler. Vooral die laatste naam intrigeerde. Mahler, Gustav. 'Zijn ze hier mahlende!' lachte hij meewarig naar zijn hond, die net een grote poep deed waaraan een Fiat 500 een gedeukte bumper overhield, als die er onverhoopt tegenaan reed.

Hij keek nogmaals om zich heen. Belde De Vlaardinger en die kwam binnen vijf minuten met een camera. Weer even later schudden beide heren het hoofd en veegden tranen uit de ooghoeken van zoveel verkeerstechnisch onbenul. De hond schudde in het zelfde tempo met het achterwerk. De laatste resten Bonzo misten ons op enkele centimeters.

Dit bewoonde hoekje van de Vettenoordsepolder was omgebouwd tot een waar schottenbos (Titel Dick van der Lugt, red.). Waar je keek eenrichtingsverkeersborden. Afgewisseld met verboden in te rijden varianten. De man met hond zei: 'Ze zijn achterlijk, hier in Vlaardingen. Al dat een richting rijden is onzin. De straten zijn meest breed zat. Enkel rond de twee pleintjes is het een logische zet. Maar zorg er dan voor dat je het plein kan ronden en niet tweemaal dezelfde kant op.'

Nog intrigerender waren de zogenaamde onderborden. Hierop stond: UITGEZONDERD POLITIE. 'De man draaide een Zware van de Weduwe en zei: 'Het gaat hier niet om de brandweer of de ambulance. Die moeten zich aan de wet houden. Fik of hartaanval, dat dondert niet. Omrijden zal je.' Hij joeg de brand erin. In zijn tabak.

Toen: 'Maar valt jouw ook op dat de politie dus niet die ene richting uit mag. Er staat immers dat zij zijn uitgezonderd. Er wordt niks verteld over de aard van het bezoek. Dus: patrouille of urgentie. Zij moeten en mogen enkel tegen de geldende rijrichting in. Stel je komt aan tuffen met je Skodaatje, moe van je werk en met je gedachten bij moeder de vrouw die net je favoriete zuurkool stamppot heeft klaargemaakt, in je eigen straat. Komt daar ineens en met of zonder zwaailicht en sirene de politie aan. Sta je gelijk en met veel gegier van remmen koplamp aan koplamp en bumper aan bumper. Gek toch.'

We maakten een rondje. De hond vond het allemaal best. Ondanks de kou had die het buiten best naar zijn zin. Hele dagen thuis voor de kachel, vond de Rottweiler pas echt een hondenleven. Nee buiten, dat was het helemaal.

Toen de man, zijn hond en De Vlaardinger nogmaals de camera in aanslag brachten stopte er een wagen met de achterkant vlak tegen een lantaarnpaal. Een man met neon hesje stapte uit. In zijn hand een steeksleutel. Hij ging op de bumper staan en begon het UITGEZONDERD POLITIE-bordje er af te schroeven.

Ik maakte een foto. 'Niet met gezicht erop,' zei de stratenmaker annex de-monteur. We vroegen hem naar het waarom en hij zei: 'Foutje op de tekening, bedankt.' Die tekening, zo konden we zien, was van ADCIM. Een advies- en ingenieursbureau uit Sliedrecht. 'Tsja, als je helemaal niemand meer kan vertrouwen ...,' zei de man met hond. 'Is er nu werkelijk geen ambtenaar met een fiets die vooraf eens kan kijken of papieren theorie en praktijk overeenkomen? Kleine moeite en bespaard je geld. Wist je trouwens dat die bordjes EUR 54,95 kosten? Ex BTW.'

We liepen nog een eindje verder, de man met hond en ik. Hij (de man, niet de hond) wees naar de straat en zei: 'Hier, moet je dit zien. Twee soorten klinkers. De originele gebakken en de van beton geperste. Die laatste zouden duurzamer zijn. Nou, geloof mij maar die zijn enkel goedkoper.'

We gaven elkaar een hand en gingen uiteen. De hond kwispelde, zoals alleen blije honden doen. Dankzij de rare bordenregen had hij het langste rondje sinds tijden. Baasje mocht wat hem betreft vaker met andere mensen praten.

Foto's (vbnb)
1. Eenrichtingsweg, behalve verplicht voor de politie?
2. Eenrichtingsweg, 
in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of
trekdieren 
of vee
3 &4. De rechter- en de linkerhand van God?
5. Twee soorten klinkers: onderaan de hergebruikte en daarboven de jongste generatie

 


Auteur: Peter Joore (Tekst + Fotografie)
Gepubliceerd: 14-11-2017
Aantal keer bekeken: 1959

Helemaal verkeer(d)