Zoeken

Helemaal verkeer(d)

Duistere politiegeheimen

Een wijkbewoner met een op klappen staande hond stond stil op het stads muzikaal epicentrum. Rondom hem illustere en indertijd vernieuwende componisten als Bach, Sweelinck, Beethoven, Mendelssohn, Wagner en Mahler. Vooral die laatste naam intrigeerde. Mahler, Gustav. 'Zijn ze hier mahlende!' lachte hij meewarig naar zijn hond, die net een grote poep deed waaraan een Fiat 500 een gedeukte bumper overhield, als die er onverhoopt tegenaan reed.

Hij keek nogmaals om zich heen. Belde De Vlaardinger en die kwam binnen vijf minuten met een camera. Weer even later schudden beide heren het hoofd en veegden tranen uit de ooghoeken van zoveel verkeerstechnisch onbenul. De hond schudde in het zelfde tempo met het achterwerk. De laatste resten Bonzo misten ons op enkele centimeters.

Dit bewoonde hoekje van de Vettenoordsepolder was omgebouwd tot een waar schottenbos (Titel Dick van der Lugt, red.). Waar je keek eenrichtingsverkeersborden. Afgewisseld met verboden in te rijden varianten. De man met hond zei: 'Ze zijn achterlijk, hier in Vlaardingen. Al dat een richting rijden is onzin. De straten zijn meest breed zat. Enkel rond de twee pleintjes is het een logische zet. Maar zorg er dan voor dat je het plein kan ronden en niet tweemaal dezelfde kant op.'

Nog intrigerender waren de zogenaamde onderborden. Hierop stond: UITGEZONDERD POLITIE. 'De man draaide een Zware van de Weduwe en zei: 'Het gaat hier niet om de brandweer of de ambulance. Die moeten zich aan de wet houden. Fik of hartaanval, dat dondert niet. Omrijden zal je.' Hij joeg de brand erin. In zijn tabak.

Toen: 'Maar valt jouw ook op dat de politie dus niet die ene richting uit mag. Er staat immers dat zij zijn uitgezonderd. Er wordt niks verteld over de aard van het bezoek. Dus: patrouille of urgentie. Zij moeten en mogen enkel tegen de geldende rijrichting in. Stel je komt aan tuffen met je Skodaatje, moe van je werk en met je gedachten bij moeder de vrouw die net je favoriete zuurkool stamppot heeft klaargemaakt, in je eigen straat. Komt daar ineens en met of zonder zwaailicht en sirene de politie aan. Sta je gelijk en met veel gegier van remmen koplamp aan koplamp en bumper aan bumper. Gek toch.'

We maakten een rondje. De hond vond het allemaal best. Ondanks de kou had die het buiten best naar zijn zin. Hele dagen thuis voor de kachel, vond de Rottweiler pas echt een hondenleven. Nee buiten, dat was het helemaal.

Toen de man, zijn hond en De Vlaardinger nogmaals de camera in aanslag brachten stopte er een wagen met de achterkant vlak tegen een lantaarnpaal. Een man met neon hesje stapte uit. In zijn hand een steeksleutel. Hij ging op de bumper staan en begon het UITGEZONDERD POLITIE-bordje er af te schroeven.

Ik maakte een foto. 'Niet met gezicht erop,' zei de stratenmaker annex de-monteur. We vroegen hem naar het waarom en hij zei: 'Foutje op de tekening, bedankt.' Die tekening, zo konden we zien, was van ADCIM. Een advies- en ingenieursbureau uit Sliedrecht. 'Tsja, als je helemaal niemand meer kan vertrouwen ...,' zei de man met hond. 'Is er nu werkelijk geen ambtenaar met een fiets die vooraf eens kan kijken of papieren theorie en praktijk overeenkomen? Kleine moeite en bespaard je geld. Wist je trouwens dat die bordjes EUR 54,95 kosten? Ex BTW.'

We liepen nog een eindje verder, de man met hond en ik. Hij (de man, niet de hond) wees naar de straat en zei: 'Hier, moet je dit zien. Twee soorten klinkers. De originele gebakken en de van beton geperste. Die laatste zouden duurzamer zijn. Nou, geloof mij maar die zijn enkel goedkoper.'

We gaven elkaar een hand en gingen uiteen. De hond kwispelde, zoals alleen blije honden doen. Dankzij de rare bordenregen had hij het langste rondje sinds tijden. Baasje mocht wat hem betreft vaker met andere mensen praten.

Foto's (vbnb)
1. Eenrichtingsweg, behalve verplicht voor de politie?
2. Eenrichtingsweg, 
in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of
trekdieren 
of vee
3 &4. De rechter- en de linkerhand van God?
5. Twee soorten klinkers: onderaan de hergebruikte en daarboven de jongste generatie

 


Auteur: Peter Joore (Tekst + Fotografie)
Gepubliceerd: 14-11-2017
Aantal keer bekeken: 1960


Reacties

Re: Helemaal verkeer(d)

Eindelijk iemand wakker geworden want een half uur later stonden er 2 wagens van de gemeente e.a. te bekijken en een er van schudde zijn hoofd betreffende deze situatie.
ik vraag mij af van welk jaar deze beslissing zal zijn .? Wellicht uit de periode van Goudriaan????

Door Cees maree op 14-11-2017 14:07:42

Re: Helemaal verkeer(d)

De bewoners van de Bachstraat zitten helemaal in de tang van deze waanzin want wij moeten nu verplicht de route via de Wagnerstraat de wijk uitrijden. De Bachstraat is slechts ca. 200 meter lang en hoort twee richtingverkeer te blijven want wij zitten pal bij de kruising met de Beethovensingel!

Door Piet Lagerwaard op 14-11-2017 17:35:54

Re: Helemaal verkeer(d)

O gutteguttegut! Twee en een half jaar geleden is de herinrichting van deze straten al voorgelegd aan de bewoners en nu het zover is zijn ze het er niet mee eens en begint het geklaag. Let de volgende keer eens op als er een brief van de gemeente op de deurmat valt en bezoek eens een inloopavond over dit onderwerp in plaats van niks doen en achteraf zitten zeuren.
De beslissing is van 2015 Cees, dus ruim na het Goudriaantijdperk

Door Pollie op 14-11-2017 18:37:54

Re: Helemaal verkeer(d)

Tegen zoveel dommigheid kan niets en niemand op! Nederland is gek op borden, nodig of niet. En Vlaardingen loopt voorop!

Door Sjaak op 14-11-2017 22:14:56

Re: Helemaal verkeer(d)

En die 55 euro is exclusief montage, en nu dus demontage. Hoeveel hangen/hingen er?

Door Sjaak op 14-11-2017 22:19:03

Re: Helemaal verkeer(d)

De herinrichting is prima maar over het circulatieplan is niet goed nagedacht en er zijn wel erg veel borden geplaatst, ook verkeerde die nu al weggehaald worden, dus geldverspilling. De verboden in te rijden borden gelden dus ook voor fietsers en bromfietsers!

Door Piet Lagerwaard op 14-11-2017 22:50:13

Re: Helemaal verkeer(d)

Het circulatieplan was al sinds het 2e kwartaal van 2015 bekend bij de bewoners van de wijk, dus daar moet je nu niet over gaan zeuren. Borden die door de uitvoerder teveel of verkeerd zijn geplaatst zullen op kosten van die uitvoerder weer verwijderd worden. Het is werk in uitvoering en over een paar weken zijn alle kleine problemen vast wel weer opgelost, en over een jaar weet niemand meer hoe het vroeger was. Dus stil maar, wacht maar, het komt allemaal wel goed met de componistenbuurt

Door Pollie op 14-11-2017 23:10:12

Re: Helemaal verkeer(d)

De herinrichting is prima maar over het circulatieplan is niet goed nagedacht en er zijn wel erg veel borden geplaatst, ook verkeerde die nu al weggehaald worden, dus geldverspilling. De verboden in te rijden borden gelden dus ook voor fietsers en bromfietsers!

Door Piet Lagerwaard op 14-11-2017 23:17:02

Re: Helemaal verkeer(d)

ik woon halvewege de Bachstraat, en ik mag nog maar 1 kant uit fietsen, dus als ik naar mijn werk ga in de Taanderijstraat moet ik helemaal om fietsen, via de Wagnerstraat. Wat voor ambtenaar heeft dit besloten, dat er voor auto's eenrichtingsverkeer geld omdat sommige straten niet breed genoeg meer zijn, is tot daar aan toe, maar fietsers.

Door Nelie Reijngoud op 15-11-2017 14:10:08

Re: Helemaal verkeer(d)

Nelie, er zijn nog wel wat opties voor je:
a) Je loopt die 50 meter de straat uit met je fiets aan de hand
b) Je fiets stiekem toch tegen al dat verkeer in
c) Je zoekt werk aan de andere kant van je straat

Of zou je toch gewoon in twee richtingen door de straat mogen gaan fietsen? (ik denk het wel)

Door Pollie op 15-11-2017 14:31:04

Re: Helemaal verkeer(d)

ik woon halvewege de Bachstraat, en ik mag nog maar 1 kant uit fietsen, dus als ik naar mijn werk ga in de Taanderijstraat moet ik helemaal om fietsen, via de Wagnerstraat. Wat voor ambtenaar heeft dit besloten, dat er voor auto's eenrichtingsverkeer geld omdat sommige straten niet breed genoeg meer zijn, is tot daar aan toe, maar fietsers.

Door Nelie Reijngoud op 15-11-2017 15:38:59

Re: Helemaal verkeer(d)

Nelie er staan ook verkeerde inrijborden er moeten witte borden met rode rand en zwarte auto erin komen, dan mogen brommers en fietsen wel doorrijden. Zo'n bord staat wel bij de kruising met de Mahlerstraat/Beethovensingel. Dus ook die borden moeten vervangen worden.Dure grap voor de gemeente, dus weer geldverspilling! En geen fout van de aannemer want die voert slechts uit wat er op de tekeningen staat.

Door Piet op 15-11-2017 19:33:45

Re: Helemaal verkeer(d)

Nu blijkt dat ook het inrijverbod voor auto's op de kruising Beethovensingel/Mahlerstraat omgewisseld is voor een inrijverbod voor alle verkeer, dus weer een belemmering voor fietsers en bromfietsers die daar ook niet meer in mogen. Dit betekent dat zij daar of over moeten steken of hun route verder door de wijk moeten zoeken. Ben benieuwd of er onder al die inrij verbodsborden in de wijk ook nog bordjes komen te hangen dat het inrijden met fiets- of bromfiets wel toegestaan is. Wat een oerwoud is het geworden, ik hoop dat er nu eens iemand van de gemeente komt kijken met verstand van zaken en oerwoud gaat kappen!

Door Piet op 20-11-2017 18:56:58
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Helemaal verkeer(d)

Laadtijd van deze pagina: 0,0781254

© De Vlaardinger  |  Inloggen